Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Izraelci při náletu zabili sedm zaměstnanců charity. Netanjahu přiznal fatální omyl, Biden zuří

Aktualizováno -
2. dubna 2024
21:15
Autor: ČTK - 
2. dubna 2024
08:40

Mezinárodní charitativní společnost World Central Kitchen (WCK) uvedla, že izraelský letecký útok zabil v Pásmu Gazy sedm lidí, kteří pro organizaci pracovali. Mezi mrtvými jsou podle WCK občané Austrálie, Británie, Polska, jeden člověk, který má americké a kanadské občanství, a také jeden Palestinec. Společnost WCK, která dodává do Gazy humanitární pomoc, podle agentury AFP zároveň oznámila, že se rozhodla pozastavit v pásmu své aktivity. izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že úder, který odsoudila řada zemí světa, provedla izraelská armáda a že se jednalo o tragický incident. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že úder, který odsoudila řada zemí světa, provedla izraelská armáda a že se jednalo o tragický incident. 

Pracovníci jeli ve dvou obrněných autech označených logem organizace a v dalším vozidle, napsala organizace World Central Kitchen v prohlášení. Přestože pohyby konvoje byly koordinovány s izraelskou armádou, byla auta zasažena, když opouštěla sklad v Dajr Balahu, kde pracovníci vyložili více než 100 tun humanitární potravinové pomoci dopravené do Pásma Gazy po moři, sdělila WCK.

„Není to jen útok na World Central Kitchen, je to útok na humanitární organizace, které pomáhají v těch nejhroznějších podmínkách, kdy je (nedostatek) potravin využíván jako válečná zbraň,“ řekla výkonná ředitelka WCK Erin Goreová. „Je to neodpustitelné,“ dodala.

Izraelská armáda vyjádřila upřímnou soustrast spojeneckým zemím a slíbila, že incident vyšetří nezávislý a profesionální orgán. Odpoledne premiér Netanjahu uvedl, že úder provedl Izrael. „Byl to tragický případ, kdy naše síly neúmyslně zasáhly nevinné lidi v Pásmu Gazy. To se ve válce stává a my to důkladně vyšetříme,“ řekl. Hlubokou lítost nad smrtí humanitárních pracovníků vyjádřil izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac

Pondělní incident odsoudily Evropská unie, Polsko, Španělsko, Británie, Spojené státy, Austrálie či Kypr. Naléhavé vyšetření okolností úderu požadovali i polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski či šéf britské diplomacie David Cameron. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella je incident dalším důkazem toho, že je nutné okamžité příměří v Pásmu Gazy. „Humanitární pracovníci musí být vždy chráněni v souladu s mezinárodním humanitárním právem,“ uvedla v prohlášení Evropská komise.

Útok rozhořčil Spojené státy.  "S rozhořčením jsme se dozvěděli o včerejším (pondělním) útoku Izraelských obranných sil, při kterém zahynulo několik civilních humanitárních pracovníků," řekl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Na otázku, zda USA izraelský vzdušný úder odsoudí, podle Reuters Kirby odpověděl, že slovo rozhořčení lze vnímat jako odsouzení útoku. Také podle agentury připomněl, že Izrael se k úderu přihlásil a že z toho je třeba vyvodit odpovědnost.

Biden řekl zakladateli WCK, španělsko-americkému šéfkuchaři José Andrésovi, že dá Izraeli jasně najevo, že humanitární pracovníci musí být chráněni, uvedla na stejném brífinku mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

Média s odvoláním na palestinské úřady doposud psala o čtyřech mrtvých zahraničních pracovnících a jejich palestinském řidiči, jejichž těla byla převezena do nemocnice Al-Aksá v Dajr Balahu v centrální části pásma.

Společnost World Central Kitchen (WCK) spolu se španělskou nevládní organizací Open Arms organizuje dodávky humanitárních zásob do Pásma Gazy námořním koridorem z Kypru. Kolem 330 tun pomoci ve třech lodích organizace do Pásma Gazy dopravila v sobotu.

Australský premiér Anthony Albanese potvrdil, že jednou z mrtvých je australská humanitární pracovnice Lalzawmi Frankcomová. Ta podle stanice ABC News pro WCK pracovala pět let, sídlila v Bangkoku, kde měla na starosti řízení činnosti společnosti na asijském kontinentu. Vláda se podle Albaneseho spojila s izraelským velvyslancem a očekává „plnou odpovědnost“, cituje premiéra agentura Reuters.

„Izraelská armáda (IDF) provádí důkladný rozbor... aby pochopila okolnosti tohoto tragického incidentu,“ uvádí se v izraelském prohlášení. „IDF vynakládá značné úsilí, aby umožnila bezpečné dodávky humanitární pomoci, a s WCK úzce spolupracovala,“ uvádí izraelská armáda. 

Od začátku současné války v Pásmu Gazy podle výzkumné společnosti Aid Worker Security Databse zahynulo kolem 200 humanitárních pracovníků.

Konflikt začátkem loňského října podnítily teroristické útoky palestinského hnutí Hamás a přidružených organizací v jižním Izraeli, které přiměly Tel Aviv k zahájení pozemní ofenzivy v Pásmu Gazy s cílem Hamás zlikvidovat. Boje si podle pravidelného hlášení palestinských úřadů k pondělku vyžádaly 32.845 životů Palestinců, z toho většiny civilistů. Podle Izraele zahynulo přes 13.000 bojovníků Hamásu a 600 izraelských vojáků.

Video  Před izraelskou ambasádou se pokusil upálit jeden z propalestinských demonstrantů. (14. únor 2024)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 3. dubna 2024 01:40 )

Humanitární pomoc vám nic neříká? Můžete jít přes Charitas, Červený kříž,pokud jste zdravotník Lékaři bez hranic pomáhat do míst, kde u civilního obyvatelstva hrozí hladomor! Kvůli UA se tady již dva roky lidem vymývají mozky...tam zemřelo více civilistů a především dětí než za celou dobu na UA! Všimněte si, jak klesají ceny zájezdů např.do Egypta.
Vy humanistou!

Uživatel_5650027 ( 2. dubna 2024 18:23 )

Oprava: "Černochová" asi ji " nepmohu přijít na jméno". 🤭

Uživatel_5650027 ( 2. dubna 2024 18:17 )

Lipánku, Pávku, Čechová, ČR "fatální OMYL,"neodsoudila? Velký bratr USA odsoudili... I EU..🤔 a ČR....?

annar annar ( 2. dubna 2024 17:07 )

Asi tak!

Uživatel_5766095 ( 2. dubna 2024 09:35 )

Kdo zásobuje Hamás jídlem a léky určitě není humanista.

Zobrazit celou diskusi