Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V polských Tatrách zabíjel vichr: Na ženu (†23) spadl strom, národní park uzavřel stezky

Autor: ČTK - 
1. dubna 2024
15:14

Nejméně jednoho mrtvého si vyžádaly poryvy větru v Polsku: v zimním středisku Zakopané na úpatí Tater přišla o život žena poté, co silný vítr shodil na její auto strom. Vysoko v Tatrách poryvy tzv. halného větru, což je teplý nárazový vítr, překračují rychlost 100 kilometrů za hodinu, silně fouká také v podhůří, uvedla dnes na svém webu televize TVN 24.

Strom v Zakopaném spadl na auto, ve kterém jela třiadvacetiletá žena se psem. „Náhlý poryv větru po jedenácté hodině vyvrátil strom u silnice přímo na auto. Místní obyvatelka ve vozidle uvázla a hasiči museli použít speciální techniku, aby ji vyprostili. Bohužel, přes veškerou snahu se ji nepodařilo zachránit,“ uvedl mluvčí hasičů Andrzej Król. Hasiči podle něj musí co chvíli vyjíždět k dalším popadaným stromům.

Vítr ve městě dosahoval rychlosti 80 kilometrů, zatímco na hoře Západních Tater zvané Kasprov vrch (Kasprowy Wierch) až 140 kilometrů za hodinu, dodala TVN 24.

Silný vítr vane v celém jižním Polsku. Tatranský národní park zastavil prodej vstupenek na všechny turistické stezky. „Odrazujeme od veškerých túr v Tatrách. V horách vane velmi silný vítr, který ještě sílí. Na stezky padají ulomené větve a vyvrácené stromy, což představuje značné nebezpečí pro zdraví a životy lidí. Ujišťujeme, že nejde o apríl,“ uvedla správa parku.

Ve vyšších polohách Tater nadále panují zimní podmínky a platí druhý, tedy mírný stupeň lavinového nebezpečí. Od soboty ale v Tatrách vane prudký vítr, který spolu s přílivem tepla přinesl i saharský prach, který může být vidět na sněhu, dodala stanice TVN 24. V Beskydech jsou na turistických stezkách podle horských záchranářů dobré podmínky, ale také je nutné počítat se silným větrem, kvůli kterému nejezdí lanovky. Ve výškách do 1200 metrů ovšem panuje „úplné jaro“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi