Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Prázdniny na ramadán? Italský vicepremiér chce školní kvóty na cizince

Autor: ČTK, swp - 
29. března 2024
15:58

Místopředseda italské vlády Matteo Salvini navrhuje, aby ve školních třídách bylo maximálně dvacet procent cizinců. Šéf krajně pravicové strany Liga to řekl v souvislosti s debatou, kterou vyvolal ředitel školy ve městě Pioltello vyhlášením volna na muslimský svátek, jímž končí postní měsíc ramadán.

„Nemyslím si, že v některé muslimské zemi zavírají školy o Velikonocích či o Vánocích,“ uvedl Salvini. „Dokud islám neuzná rovnost mužů a žen, připadá mi uzavření škol na konci ramadánu jako velmi špatný nápad, který je signálem naší poddajnosti,“ dodal šéf strany, která razí přísnou protimigrační politiku.

Ve škole ve městě Pioltello nedaleko Milána, pod níž spadá školka, základní i střední škola, je asi 40 procent dětí z muslimských rodin. Proto se její ředitel rozhodl vyhlásit volno na 10. dubna, kdy muslimové slaví svátek íd al-fitr, jímž končí ramadán. Ředitel argumentoval tím, že v posledních letech většina muslimských studentů v tento svátek stejně do školy nepřišla.

„Pokud máte ve třídě hodně dětí, které mluví různými jazyky a neumí italsky, je to chaos. Dvacetiprocentní podíl dětí-cizinců ve třídě by byl pozitivní. Ale když je ve třídě jen dvacet procent Italů, jak mají učitelé vyučovat?“ řekl Salvini.

Video  Češka o vraždě Mahsy (†22) a životě žen v Íránu: Brutální postup proti dívkám a tvrdé tresty  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi