Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Itálie se chystá na šíření horečky dengue. Brazílie hlásí rekordní počet případů a zadarmo očkuje

Autor: ČTK - 
22. března 2024
14:57

Italské ministerstvo zdravotnictví vyzvalo vedení italských regionů, aby připravila plán nových opatření v boji proti rozšíření horečky dengue. Důvodem je výrazný nárůst případů této nemoci v některých latinskoamerických zemích, například v Argentině a Brazílii, informovala dnes agentura ANSA.

Italské regiony mají podle výzvy ministerstva posílit monitorování, provádět dekontaminační opatření a vyškolit více zdravotnických pracovníků. V plánu jsou i kontroly při dárcovství krve.

Virus horečky dengue přenáší komár tropický (nazývaný též komár egyptský). Nemoc se projevuje vysokou teplotou, bolestmi kloubů a nevolností. Její krvácivá forma může být smrtelná.

Důležité je také podle italské vlády informovat veřejnost o této nemoci, která se vyskytuje zejména v tropických a subtropických oblastech. Globální oteplování ale vytváří i jinde příznivé podmínky pro usídlení invazivních druhů komárů, které mohou virus dengue přenášet.

Italské ministerstvo zdravotnictví už minulý měsíc kvůli horečce dengue nařídilo zvýšit kontroly v přístavech a na letištích, a to ze zemí, kde registrují zvýšený výskyt této nemoci. Kromě kontrol ministerstvo vyzvalo k větší pozornosti při čištění letadel a lodí, které by mohly být kontaminovány komáry či larvami hmyzu.

Panamerická zdravotnická organizace (PAHO) vydala minulý měsíc varování před nebývale vysokým výskytem horečky dengue v Latinské Americe. Brazílie kvůli tomu začala od února nabízet zdarma očkování proti této nemoci.

Brazilská média dnes informovala, že počet případů horečky dengue letos v Brazílii už přesáhl dva miliony, což je nejvíce od roku 2000. Tento údaj ministerstva zdravotnictví ale zahrnuje potvrzené i pravděpodobné případy. Nejméně 682 lidí v Brazílii letos na horečku dengue zemřelo a u dalších 1042 úmrtí je podezření, že je způsobila tato nemoc.

Argentina zažívá nyní podle místních médií nejhorší epidemii horečky dengue za 15 let. Od začátku roku tam evidují na 103.000 případů této nemoci, což je zhruba 11krát více než za stejné období loňského roku. Nejhorší je situace na severu země.

Video  Odborníci SZÚ testovali čtyři propagované ochrany před krvesajícím hmyzem  - SZÚ
Video se připravuje ...

Vendy O ( 22. března 2024 16:06 )

Nadpis vyznívá, že Itálie tu horečku bude šířit. 😁

krapotkin ( 22. března 2024 15:51 )

Hlavně, že se to svede na globální oteplování. A co nezvaní turisti ?

Zobrazit celou diskusi