Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Turista v Thajsku bojuje o život po kousnutí komárem: Za den v nemocnici platí 66 tisíc!

Turistu v Thajsku po kousnutí komárem uchvátila nebezpečná horečka Dengue
Turistu v Thajsku po kousnutí komárem uchvátila nebezpečná horečka Dengue  (Autor: Profimedia, Gofundme)
17. prosince 2023
11:23

Dovolená irského turisty Jamese Burka (36) se proměnila v noční můru. Při cestách ho kousl komár přenášející nechvalně známou horečku dengue. Byl převezen do místní nemocnice, kde zůstává doteď. Naneštěstí mu v den odjezdu, kdy se nemoc projevila, vypršelo zdravotní pojištění. Rodina muže si nemůže léčbu finančně dovolit a žádá proto o pomoc.

James, povoláním řidič kamionu, si odjel od Thajska oddychnout a načerpat síly. Místo relaxu ho však potkalo neštěstí. V oblasti, kde se vyskytuje mnoho komárů, je vysoce pravděpodobně, že vás hmyz kousne. Přesto však není samozřejmostí rovnou z kousnutí chytnout nemoc. James měl ale smůlu a v den odletu, kdy svým příbuzným psal natěšenou zprávu o návratu, se mu udělalo velmi zle. Lékaři mu ihned diagnostikovali závažnou formu horečky dengue. Ta může potencionálně vést i ke smrti v důsledku ztráty plazmy a rozsáhlého krvácení orgánů.

Všechny náklady na léčbu si bohužel musí James hradit sám, jelikož mu vypršelo cestovní pojištění. Zoufalá rodina se proto rozhodla obrátit se i na veřejnost. „Nevíme, jestli bude ještě někdy stejný jako dřív, nemůžeme ho ani navštívit, protože jsme za léčbu už utratili každou korunu našich úspor,“ uvedla pro Daily Mail rodina. 

Každý den pobytu v nemocnici stojí okolo 66 tisíc korun. Z toho důvodu by bylo podle blízkých nejjednodušší, kdyby byl James převezen zpátky do Irska. Jeho transport by však stál přes 4 miliony. „Sbíráme finanční prostředky, abychom Jamese dostali domů do Irska, aby zde pokračoval ve své léčbě. Náklady na repatriaci jsou ale kvůli Jamesově špatnému zdravotnímu stavu a vzdálenosti, velmi vysoké,“ stojí v popisu sbírky na Gofundme.

James je momentálně pod neustálým dohledem hospitalizován a jeho zdravotní stav je vážný.

Video  Odborníci SZÚ testovali čtyři propagované ochrany před krvesajícím hmyzem  - SZÚ
Video se připravuje ...

Jiří Zvěřina ( 17. prosince 2023 20:30 )

Aha, děkuji... 👍

MichaelsCZ ( 17. prosince 2023 17:03 )

"Ačkoli pan Burke uzavřel pojištění na dovolenou, v den jeho hospitalizace v nemocnici již vypršelo a firma ho nezaplatila." tak se to píše v originálním článku.
Prostě se blbě pojistil, nedal si tam rezervu třeba den navíc.

Wells ( 17. prosince 2023 16:06 )

Bůhví za jakým načerpáním sil tam jel?

Donna ( 17. prosince 2023 15:45 )

kaina ( 17. prosince 2023 13:50 )

Co máte pořád s tím kousnutím, komár nemá zuby, komár bodá a saje!

Zobrazit celou diskusi