Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izraelci zlikvidovali třetího muže Hamásu. Ísa se skrýval v tunelu pod uprchlickým táborem

Autor: ČTK - 
26. března 2024
21:12

Zástupce šéfa ozbrojeného křídla Hamásu Marván Ísa, považovaný za třetího nejvýše postaveného představitele tohoto radikálního palestinského hnutí v Pásmu Gazy, byl při izraelském úderu před více než dvěma týdny zabit. Uvedl to dnes podle agentury Reuters mluvčí izraelské armády Daniel Hagari, a potvrdil tak dřívější zprávy o jeho smrti. Hamás se k věci bezprostředně nevyjádřil.

Izraelská armáda až dosud zjišťovala, zda se jí při vzdušném úderu v noci na 10. března podařilo Ísu zabít. Nálet tehdy mířil na podzemní objekt v uprchlickém táboře Nusajrát v centrální části Pásma Gazy, jejž Ísa podle poznatků izraelské armády využíval.

„Prověřili jsme všechny zpravodajské informace,“ uvedl Hagari v televizním prohlášení. „Marván Ísa byl při úderu, který jsme provedli zhruba před dvěma týdny, zlikvidován,“ řekl mluvčí s tím, že spolu s Ísou byl zabit vysoce postavený velitel Hamásu Ghasí Abú Táma.

Ísovu smrt už na začátku minulého týdne potvrdil Bílý dům. Izrael však tehdy ještě uvedl, že výsledky náletu stále vyhodnocuje.

Ísa byl jako třetí muž Hamásu v Pásmu Gazy jedním z nejhledanějších členů hnutí, které Izrael, USA i EU považují za teroristickou organizaci, a byl považován za spojku mezi politickým a vojenským vedením skupiny. Spolu s Muhammadem Dífem, vůdcem brigád Kásam, ozbrojeného křídla Hamásu, a šéfem Hamásu v Gaze Jahjáem Sinvárem byl Ísa také pokládán za jednoho ze strůjců teroristického útoku, při němž loni 7. října zemřelo na jihu Izraele téměř 1200 lidí a který rozpoutal nynější válku v Pásmu Gazy.

Video  Síť tunelů, které podle Izraele využívali šéfové Hamásu  - IDF
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi