Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

USA ochrání spojence, pokud budou férově platit, prohlásil Trump. Z NATO vystoupit nechce

Autor: ČTK, lig - 
19. března 2024
21:53

Spojené státy v případě vítězství Donalda Trumpa v letošních prezidentských volbách určitě zůstanou členem Severoatlantické aliance připraveným bránit spojence, pokud budou ostatní země platit svůj férový podíl na financování společné obrany. Trump to prohlásil v dnes vysílaném rozhovoru s britským euroskeptickým politikem Nigelem Faragem. Exprezident zvolil mírnější tón než na předvolebním mítinku před měsícem, kdy pohrozil, že USA nechají evropské spojence napospas Rusku, pokud nebudou dávat dost na obranu.

„Ano, stoprocentně,“ odpověděl Trump na dotaz ideově spřízněného politika, který s ním dělal rozhovor pro britskou stanici GB News. Farage se ptal, zda USA budou jako člen NATO bránit své spojence v případě, že evropské státy zvýší investice do armády.

„Ano. Ale USA by prostě měly platit svůj férový podíl, ne férový podíl všech ostatních,“ prohlásil Trump. Spojené státy financují zdaleka největší část společné obrany aliance. Už během svého mandátu v letech 2017 až 2021 Trump spojencům vyčítal, že nedávají na obranu dost peněz.

V debatě o tématu NATO tentokrát nesáhl k podobně silným formulacím jako při předvolebním mítinku v polovině února v Jižní Karolíně. Tehdy mimo jiné řekl, že pokud evropské země nezačnou platit více, povzbudí Rusko, ať si dělá, co chce.

Jeho slova vyvolala vlnu kritiky od současného prezidenta Joea Bidena i některých evropských politiků. Řada z nich však na druhé straně prohlašovala, že vzhledem k ruské hrozbě i k reálné možnosti Trumpova zvolení do Bílého domu by si evropské země měly se zvýšením investic do obrany pospíšit.

Trump v dnešním rozhovoru prohlásil, že od zmíněného výroku na předvolební mítinku již spojenci začali vojenské rozpočty výrazně navyšovat.

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga je to však dlouhodobý trend od začátku ruské invaze na Ukrajinu před více než dvěma lety. Zatímco ještě před tím plnilo stanovený cíl vydávat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) jen několik zemí, letos to bude již 18 z celkových 32 členů aliance. Některé země z regionu blízkého Rusku přesvědčují další členy, aby tento podíl co nejdříve zvýšili na tři procenta i více.

Video  Náčelník generálního štábu armády Řehka v Hráčích: Musíme se připravovat na velkou válku! …jedině tak k ní nedojde  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

dynaty ( 21. března 2024 01:23 )

Luhanská a Doněcká lidová republika nemají právo o sobě rozhodovat?
máš pravdu špatně položená otázka,tak znova-na koho Rusko zaútočilo ve STŘEDNÍ Evropě?

krapotkin ( 20. března 2024 06:38 )

Proč se nechat zabít ? Kvůli rozkradené zemi ? Kvůli neschopné vládě ? Nikdy.

6vox6 ( 20. března 2024 06:29 )

Možná jsi jen nedával pozor v zeměpise, ale Ukrajina je evropská země.

dynaty ( 20. března 2024 04:50 )

proč má být Rusko hrozbou pro Evropu? vždyť tady nikdy neválčili

dynaty ( 20. března 2024 04:47 )

👍

Zobrazit celou diskusi