Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Soud zrušil podklady k prodloužení těžby v dole Turów. Zastaví se polské stroje?

Autor: ČTK - 
13. března 2024
13:50

Polský správní soud dnes zrušil platnost posouzení vlivu těžby v dole Turów na životní prostředí, které umožnilo prodloužení prací v dole poblíž hranic s Českem. Rozhodnutí však podle soudu není důvodem k zastavení těžby, informovala agentura PAP.

Právě na základě posouzení EIA polské ministerstvo životního prostředí prodloužilo povolení pro fungování hnědouhelného dolu, který kritizují ekologové, až do roku 2044.

Varšavský správní soud se zabýval žalobami ekologů a německých pohraničních obcí ohledně rozhodnutí státního úřadu ochrany životního prostředí pokračování těžby povolit. Výhrady se týkají mimo jiné zprávy investora o vlivu na životní prostředí, na jejímž základě úřad rozhodl.

Soud rozhodnutí úřadu zrušil. Podle PAP zároveň uvedl, že „hodnocení soudu se netýkalo státní energetické politiky“ a verdikt „není důvodem zastavit fungování dolu Turów“.

Důl leží nedaleko území Libereckého kraje a v minulosti byl předmětem sporů mezi Českem a Polskem. Spor obou zemí o dopady těžby svého času vedl Prahu až k podání žaloby na Varšavu u Soudního dvora Evropské unie, který Polsku uložil pokutu ve výši půl milionu eur denně za neuposlechnutí příkazu zastavit těžbu. Spor nakonec urovnala dohoda vlád obou zemí. Její součástí se staly kompenzace, které zaplatilo Česku před dvěma lety Polsko a firma PGE, jíž důl a sousední elektrárna patří.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi