Ruská kriminální ústředna zahájila vyšetřování českých představitelů v čele s bývalým starostou Prahy 6 a nynějším poslancem Ondřejem Kolářem za jejich podíl na odstranění sochy sovětského maršála Koněva v Praze 6 v roce 2020. Nedávno proti nim bylo zahájeno trestní řízení, v Rusku jim v případě odsouzení hrozí až pět let vězení. „Lepší dárek k narozeninám mi nemohli dát,“ glosoval obvinění na sociální síti X Kolář - právě 13. března totiž slaví 40. narozeniny. „Tak do Ruska nejedu,“ komentoval své stíhání starosta „šestky“ Stárek.

Obviněna je ale řada dalších politiků, kromě Česka ještě z Estonska, Litvy, Lotyšska či Polska, Rusko po nich vyhlásilo pátrání, nformoval telegramový kanál Shot.

Kreml už v polovině února informoval, že Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kaju Kallasovou a další pobaltské činitele. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova jsou důvodem zařazení na seznam hledaných osob jejich „nepřátelské kroky vůči historické paměti“ i Rusku jako takovému. Portál Nastojaščeje vremja dal věc do souvislosti s odstraňováním sovětských památníků v Pobaltí po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022. Kallasová v reakci na ruský zatykač uvedla, že se jím nenechá umlčet a že jde o důkaz, že dělá správnou věc. „Budu i nadále důrazně podporovat Ukrajinu. Budu se i nadále zasazovat o zvýšení obrany Evropy,“ uvedla.

Maršál Koněv

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897 až 1973) byl ruský vojevůdce a sovětský maršál. Na konci druhé světové války se podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska. Vedl však také krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby berlínské zdi. Kromě toho, že vedení Prahy 6 nechalo v roce 2020 odstranit maršálovu sochu z náměstí Interbrigády v Bubenči, proti čemuž protestovala ruská ambasáda, loni v květnu také zastupitelé města schválili, že Koněv nadále není čestným občanem Prahy.

Fotogalerie
24 fotografií