Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Portugalské volby těsně vyhrála opozice. Krajní pravice čtyřnásobně posílila

Autor: ČTK - 
11. března 2024
20:04

Předčasné parlamentní volby v Portugalsku v neděli jen těsně vyhrála opoziční pravicová koalice Demokratická aliance (AD) před dosud vládní Socialistickou stranou (PS). Třetí skončila krajně pravicová strana Chega (Dost), která v jednokomorovém parlamentu obsadí čtyřikrát více křesel, než měla dosud. Informují o tom místní média, podle nichž prezident Marcelo Rebelo de Sousa v úterý zahájí asi týdenní jednání s parlamentními stranami.

Očekává se, že prezident poté pověří sestavením menšinové vlády lídra AD Luíse Montenegra, který je předsedou Sociálnědemokratické strany (PSD). Ta se tak vrátí k moci po osmi letech vlády socialistů. Na rozdíl od nich ale nebude mít většinu v parlamentu, v němž obsadí asi 79 křesel, zatímco PS jich bude mít 77. Krajně pravicová Chega by měla získat 48 mandátů. O další křesla ve 230členném parlamentu se podělí několik menších stran. Volební účast v neděli činila 66 procent, což je nejvíce od roku 1995.

„Zdá se být nezpochybnitelné, že volby vyhrála AD a že PS volby prohrála,“ prohlásil v noci na dnešek před svými příznivci jedenapadesátiletý Montenegro, jehož středopravicová PSD je hlavní silou v AD. Portugalci podle něj dali najevo, že chtějí změnu vlády. „Očekávám, že mě prezident republiky po vyslechnutí všech politických sil pověří sestavením vlády,“ dodal. Zopakoval také předvolební slib, že nebude vládnout s krajně pravicovou stranou Chega.

Pedro Nuno Santos, šéf PS, která zemi vedla od roku 2015, před volbami řekl, že v případě vítězství PSD umožní vznik menšinové vlády, aby zabránil účasti krajní pravice v kabinetu.

Korupční skandál

Nový portugalský parlament zasedne zřejmě koncem března či začátkem dubna, a až poté může nový premiér jmenovat své ministry. Pro sestavování vlády není stanovena lhůta, napsala agentura Reuters. Nová menšinová vláda bude muset vyjednávat s dalšími stranami při schvalování zákonů. Prvním velkým testem bude zákon o rozpočtu na rok 2025, o němž by se mělo hlasovat koncem roku. Jeho neschválení obvykle znamená konec vlády, a tedy nové volby.

K oslabení PS, která v roce 2022 dostala 41,4 procenta hlasů, přispěl korupční skandál. Kvůli podezření z ovlivňování řízení o udělení povolení pro těžbu lithia či pro výstavbu podniku na výrobu zeleného vodíku loni v listopadu podal demisi premiér António Costa, který byl v čele vlády od listopadu 2015. Costa není z ničeho obviněn, v kauze ale figurují jako podezřelí někteří jeho blízcí spolupracovníci.

K vítězství opozice a nárůstu krajní pravice přispěla ale zejména nespokojenost portugalských voličů s rostoucími životními náklady, zejména cenami bydlení. Příští vláda bude pravděpodobně také opět čelit požadavkům na vyšší platy pro policii, učitele či zdravotníky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi