Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragédie v exotickém ráji. Po otravě želvím masem zemřelo na Zanzibaru 9 lidí

Autor: ČTK, for - 
10. března 2024
17:48

Po konzumaci masa z mořské želvy na zanzibarském ostrově Pemba zahynulo osm dětí a matka jednoho z nich, a dalších 78 lidí muselo být převezeno do nemocnice. S odvoláním na sobotní oznámení zanzibarských ostrovů o tom dnes informuje list The Guardian.

Maso z mořských želv je na Zanzibaru považováno za lahůdku, ale někdy dochází k úmrtím na otravu po jeho požití. Dospělá osoba, která zemřela v pátek pozdě večer, byla matkou jednoho z dětí, které po snědení želvího masa zemřelo dříve. Lékař Haji Bakari agentuře AP řekl, že maso bylo zkonzumováno v úterý a že všechny oběti jej jedly.

Otrava po požití masa z mořských želv je vzácná, ale může být smrtelná. Předpokládanou příčinou této otravy je nahromadění chelonitoxinu, na který není protilátka, v tkáních želv v důsledku konzumace toxických řas. Kontaminované želvy nevykazují známky nemoci.

Úřady Zanzibaru, který je poloautonomní součástí východoafrické Tanzanie, na místo vyslaly tým pro řešení katastrof, který vyzval lidi, aby se vyhýbali konzumaci mořských želv.

V listopadu 2021 zemřelo na ostrově Pemba po konzumaci želvího masa sedm lidí, včetně tříletého dítěte, a tři další byli hospitalizováni.

Na Zanzibaru zemřelo několik lidí po otravě ze želvího masa (ilustrační foto.) Na Zanzibaru zemřelo několik lidí po otravě ze želvího masa (ilustrační foto.) | Čedok, Jiří Kolbaba

ivana kollerova ( 11. března 2024 19:56 )

Petr Kolar ( 11. března 2024 08:30 )

Jen hlupak muze prat smrt detem. A pokud jde o zelvy, v tamni kulture to je bezna strava (co je na ostrove normalni ze jedi, co jim da more). Nemaji moc moznosti jak tam sehnat cenove dostupne jidlo nez v mori.

zelvik22 ( 10. března 2024 18:26 )

Dobře jim tak... gurmánům... chudáci želvy, aspoň si lidé nechají na ně zajít chuť. Už nevědí co by ze snobství jedli

Zobrazit celou diskusi