Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velkobratrská pomoc: V Maďarsku mohou patrolovat policisté z Číny

Autor: ČTK, mav - 
9. března 2024
10:55

Maďarsko podepsalo s Čínou dohodu o spolupráci v justici a bezpečnostních otázkách. Podle maďarských médií bude možné, aby čínští policisté drželi společné hlídky s těmi maďarskými. Od maďarské opozice zaznívá kritika. Čínský režim, který Evropská unie kritizuje kvůli porušování lidských práv, v minulosti podle neoficiálních zdrojů vybudoval v zahraničí síť policejních stanic pro sledování svých občanů.

Čínský ministr pro veřejnou bezpečnost Wang Siao-chung po únorové schůzce s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a ministrem vnitra Sándorem Pintérem řekl, že věří v prohloubení spolupráce při potírání terorismu a zločinu.

Německý Die Welt připomíná, že Maďarsko udržuje léta dobré vztahy s Čínou i s Ruskem. V případě Číny šlo doposud hlavě o hospodářské vztahy. Maďarsko bylo první zemí EU, která se připojila k čínské iniciativě nové hedvábné stezky („Jeden pás, jedna cesta“), kdy chce Peking prostřednictvím investic posílit svůj vliv v zahraničí. Čína plánuje v Maďarsku několik projektů v hodnotě miliard eur, například továrny pro elektromobilový průmysl. Protesty víc než deseti tisíc Maďarů vyvolalo odhalení plánu, že vláda chce investovat miliardy na vybudování kampusu čínské univerzity. Přesto z nich patrně nesešlo. Na podzim se Viktor Orbán jako jediná hlava státu EU zúčastnil fóra o nové hedvábné stezce.

„Rušný den v Pekingu,“ tweetoval z metropole premiér. „Dnes jsem měl schůzku s prezidentem Si, po které následovalo setkání s prezidentem Putinem. Pro nás Maďary a celou Evropu je nejdůležitější ukončit příliv uprchlíků, sankce a boje v našem sousedství.“

Veřejná vyjádření maďarských činitelů k bezpečnostní dohodě s Čínou byla podle Weltu vágní a zveřejněna až několik dnů po schůzce v Budapešti. „Vyjednavači zdůraznili význam bezpečnosti a stability, které jsou nezbytnou podmínkou pro další hospodářský rozvoj a podporu obchodních vztahů,“ uvedl pouze vládní mluvčí Bertalan Havasi v tiskové zprávě.

Mnoho však nasvědčuje tomu, že se podobá dohodě, kterou Čína uzavřela se Srbskem, které není členem EU. Tam mohou čínští policisté dohlížet na bezpečnost na místech oblíbených návštěvníky z Číny.

Nyní zaznívají kritické hlasy, že podobné kontroly mohou být i na maďarském území. „S čínskými investicemi přijíždí do Maďarska i mnoho čínských občanů. A na tyto lidi je potřeba podle čínského státu dohlížet,“ řekl investigativní novinář a odborník na maďarsko-čínské vztahy Szabolcs Panyi. Je podle něho nasnadě, že se Čína pro to snažila vytvořit v Maďarsku podmínky.

Maďarské ministerstvo vnitra portálu Telex.hu potvrdilo, že „policisté z obou zemí budou moci společně vyrážet na hlídky, což povede k lepší komunikaci mezi občany a úřady obou zemí a ke zvýšení vnitřní bezpečnosti“. Podle resortu vnitra je cílem dohody zlepšit bezpečnost v turistických oblastech v obou zemích během vrcholu turistické sezony a během akcí, na které chodí velké množství návštěvníků.

Nelegální policejní stanice

Dohodu ostře kritizuje opoziční strana Jobbik, jejíž poslanec Koloman Brenner dnes podle agentury MTI varoval, že čínští policisté by patrně „používali stejné metody, jaké jsou zvyklí používat doma a které jsou zcela cizí naší evropské kultuře“.

Die Welt připomíná, kterak komunistická Čína své občany sleduje i v zahraničí. Před několika lety ochránci lidských práv zveřejnili, že Peking si vytvořil mezinárodní síť ilegálních policejních stanic s cílem kontrolovat Číňany ve světě, zastrašovat je a případně donutit k návratu do vlasti. Z více než stovky odhalených stanic se řada nacházela na evropském území, většina z nich v Itálii, kde je celkem početná čínská komunita. Předseda zahraničního výboru českého Senátu Pavel Fischer loni v říjnu uvedl, že dvě takové služebny Číňané vybudovali i v Česku.

Video  Za Zemanem přijeli Fico s Orbánem. Podávaly se i řízečky  - Blesk Zprávy - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

6vox6 ( 9. března 2024 18:12 )

Naprosto nevíš o čem meleš. Cena jističe naprosto nesouvisí s poplatky z jističe. Ty jsou odvislé na tom, jakou hodnotu ( nikoli cenu, ale hodnotu v Ampérech) jistič má a je to poplatek za rezervovaný příkon. Navíc hlavní jistič o kterém meleš ti nikdo nedodàvá. Musíš si ho koupit sama za svoje peníze.

MAMKA2316 ( 9. března 2024 12:25 )

Maďarům nic jiného nezbývá jinak jich NATO a USA asi zničí ?Oni nechtějí dopadnout asi takto ?Pozdrav od vašeho nejdražšího jističe.
Jmenuji se jistič.
Neznáte mě? Ale ano!!! Každý z Vás mě má ve své elektrické skříni doma.
Každému rozzářím dům a úsměv, když zapnete elektřinu.

Víte, kolik za mě platíte? Ne? To by Váš úsměv už tak nezářil.

Platíte za mě 255,- Kč měsíčně.
Komu? No přece distributorovi elektrické energie. Že o tom nevíte? Já
vím. Máte platbu za mě ve své faktuře.

Dobře si pamatuju, že za komoušů jsme platili měsíčně 1,20 ,ano, jednu
korunu dvacet.

A víte, za kolik byste si mě mohli koupit? No jasně, nevíte. Koupili byste
si mě za 370,- Kč. Ano, jednorázově. Takže za měsíc a půl mě zaplatíte, a
pak platíte navíc za nic. Ale já za to nemůžu, mně ty peníze neplatíte.

Teď asi nerozumíte, nebo si alespoň myslíte, že nerozumíte. Ale rozumíte.

Distributor mě koupí za 370,- Kč a Vám vyúčtuje 255,- Kč měsíčně a Vy
platíte a platíte a platíte. Jak dlouho? No pořád.

Že se Vám to nelíbí? Mně taky ne, to mi věřte. Někdo mě prodává tak draze,
že i já se za to stydím.

Kdo na mě vydělává? Distributor elektrické energie. Kdo to je? ČEZ, PRE,
E.ON.

Ale kdo mě má taky rád? No přece politici, úředníci, všichni, kdo z těch
peněz následně dostává své „všimné“.

Proč to řeším? O kolik peněz jde? Jde o drobné? Nenechte se mýlit.

Počítejme spolu.

Já, jistič, stojím 370,-Kč, zaplacen jsem za jeden a půl měsíce, tedy 10 a
půl měsíce první rok již na někoho vydělávám.

Tedy 255,- Kč krát 10 měsíců je 2.550,- Kč za první rok.

Kolik je připojených domácností? Více než 5 milionů domácností (nepočítáme
velkoodběry podnikatelů atd.).

Kolik to tedy za první rok je? 2.550,- Kč krát 5 mil. domácností, to je
12,75 miliardy Kč. Uffff.

No to už nejsou drobné.

A další roky? 3.060,- Kč krát 5 mil. domácností, to je 15,3 miliardy Kč.
Je to vůbec možné?

Proč tady někdo má ročně víc než 15 miliard korun za nic? Op

bleskovka ( 9. března 2024 11:16 )

Normální státy nvazují kontakty s jinými státy,je naše vláda s Pávkem je rozdělují.

Uživatel_5766095 ( 9. března 2024 11:07 )

Znojemské okurky jsou turecké, Becherovka bude polská, proč by čabajky nemohli být čínské.

Zobrazit celou diskusi