Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Navalná kontra Kreml: Putin nechtěl disidentův veřejný pohřeb, matka se zastrašit nenechala

Autor: Meduza, mav - 
9. března 2024
05:00

Kreml ustoupil a povolil veřejné rozloučení s Alexejem Navalným (†47) kvůli zásadovému postoji jeho matky. Prezidentská administrativa doufala v tichý, soukromý pohřeb, podobně, jako když se rodina loučila s populárním kontroverzním oligarchou Jevgenijem Prigožinem. Vydírání ani hrozby na Navalnou nezabraly, zjistil nezávislý ruský server Meduza od svých zdrojů z blízkosti Kremlu.

Rozloučení s Alexejem Navalným 1. března a následující dva dny byly pro miliony Rusů historickým a nesmírně důležitým zážitkem. Úřady se tomu ze všech sil snažily zabránit. Přímými výhrůžkami a vydíráním se snažily přimět Navalného rodinu, aby uspořádala soukromý, neveřejný obřad. Zásadový postoj disidentovy matky Ljudmily Ivanovny Navalné (69) - na pozadí široké kampaně požadující předání politikova těla bez dalších podmínek - však přiměl Kreml k ústupkům. Veřejný obřad v Moskvě Kreml nakonec toleroval coby „nutné zlo“ - tuto formulaci použil jeden ze zdrojů Meduzy blízký politickému bloku prezidentské administrativy. Jeho slova potvrzuje i další zdroj obeznámený se situací v Kremlu.

Podle představ úřadů mělo rozloučení s nejznámějším nezávislým politikem Ruska proběhnout podle podobného scénáře jako srpnový pohřeb Jevgenije Prigožina, šéfa Wagnerovy skupiny, který krátce před svou záhadnou smrtí v letadle vzpurně vytáhl se svými žoldnéry směrem na Moskvu.

„Putinův šéfkuchař“, který se dostal do křížku se špičkami armády a ministerstva obrany, byl pohřben na Porochovském hřbitově v Petrohradě bez vojenských poct, jaké by mu náležely coby dekorovanému Hrdinovi Ruska. Byli u toho jen jeho příbuzní a blízcí, a ač to byla sledovaná osobnost, novináři do poslední chvíle nevěděli, kde se pohřeb uskuteční. Tisková služba Prigožinovy společnosti Concord o obřadu informovala až dodatečně.

Státní agentura RIA Novosti tehdy citovala svůj zdroj, že obřad byl uzavřený „na přání příbuzných“. Podle zdrojů nezávislého listu The Moscow Times však nerozhodla rodina, nýbrž vedení bezpečnostních složek spolu s Kremlem.

„Prigožin svými požadavky spravedlnosti, ostrými a často pravdivými výroky vzbudil mezi Rusy emoce a stal se pro ně nikoli formálním hrdinou Ruska, ale 'lidovým hrdinou',“ komentoval pro The Moscow Times jistý vládní představitel. „Potřebujeme hrdiny, kteří pochodují na Moskvu? Nepotřebujeme.“

„Úkol byl stanoven tak, aby při spouštění rakve s Prigožinovým tělem do hrobu nebylo v okolí žádné hromadné shromáždění občanů, žoldáků a sympatizantů, stejně jako žádné přenosy a fotografie na sociálních sítích od vchodu na hřbitov,“ řekl jeden ze zdrojů.

Dohoda s rodinou Navalných nebyla možná

Zdroje Meduzy však nepovažují oba pohřby za srovnatelnou situaci. „Prigožin byl na vzestupu, získával sledovanost, shromažďoval kolem sebe lidi - a porušil všechna možná pravidla,“ ujišťuje jeden. „Navalnyj už tak relevantním politikem není. I když bylo jasné, že na pohřeb lidé přijdou. Fronty na podporu opozice nejsou během Putinovy volební kampaně žádoucím obrázkem,“ připomněl prezidentské volby naplánované na víkend 15. až 17. března.

Prigožinovu rodinu Kreml přesvědčil tím, že na jeho syna Pavla převedl dvě z oligarchových firem. S Navalnými žádná dohoda „v zásadě není možná," komentovaly dva zdroje. Proto to úřady zkusily po zlém - vydíráním a zastrašováním.

Policie střeží okolí kostela, kde se bude konat Navalného pohřeb. 1. 3. 2024 Policie střeží okolí kostela, kde se bude konat Navalného pohřeb. 1. 3. 2024 | ČTK / AP / Uncredited

Vyšetřovatelé devět dní odmítali vydat Navalného tělo jeho matce Ljudmile Ivanovně, pokud nebude souhlasit s tajným pohřbem. Ona však svůj boj zveřejnila – se synovými kolegy natočila video, v němž uvedla, že 22. února (pět dní po synově vraždě) strávila na policii v sibiřském Salechardu téměř 24 hodin, napřed k ní ani nepustili jejího advokáta. Politikovi spolupracovníci zároveň zorganizovali širokou kampaň požadující předání ostatků rodině, kterou podpořili novináři a známé osobnosti. Konečně 24. února uvedla Navalného mluvčí Kira Jarmyšová, že úřady souhlasily s předáním těla bez dalších podmínek.

„Nátlak nezabral, a tak zvolili variantu s přijatelnými ztrátami - ale ztrátami, které nejsou katastrofální,“ komentoval zdroj Meduzy. „Odepřít normální pohřeb staré matce by byla rána pro image, a to i v očích loajálních lidí.“

I tak následovaly další překážky. Pozůstalí nemohli najít síň pro civilní obřad, ujal se jich jen kostel – a to ještě o den později, než původně chtěli. Obtížně sháněli i pohřební vůz, ústavům prý vyhrožovaly anonymní telefonáty. A v kostele se s Navalným směli rozloučit pouze příbuzní, poté byla rakev rychle uzavřena. Cizí truchlící čekali v hojných počtech za zábranami, až po uložení rakve směli k hrobu.

Přesto se pohřeb stal největší protestní akcí od začátku plnohodnotné války na Ukrajině - jakákoli pouliční aktivita je v Rusku zakázána. Akce přitom proběhla zcela pokojně, a to i bez policejního násilí. Kreml nečekal, že na Navalného pohřeb přijde tolik lidí, uvedly zdroje Meduzy. Hovoříme o desítkách tisíc, možná i stovkách tisíc; fronty u hřbitova se stály tři dny po sobě; k tomu vzpomínkové akce v dalších ruských městech, kde lidé přinášeli květiny a svíčky k improvizovaným památníkům a pomníkům obětem politických represí. Kreml však věří, že lidé prostě přinesou květiny, žádné politické nebezpečí z toho nehrozí. A kdyby, má přítomné natočené…

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalného: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi