Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Švédsko oficiálně vstoupilo do NATO, aliance už má 32 členů

Autor: mav, ČTK - 
7. března 2024
18:13

Americké ministerstvo zahraničí finalizovalo vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Poslední překážkou byla ratifikace maďarským parlamentem, který to po oddalování učinil v úterý. NATO teď má po loňském rozšíření o Finsko 32 členských zemí.

„Dne 7. března 2024 byly splněny podmínky pro vstup v platnost stanovené v článku II Protokolu k Severoatlantické smlouvě o přistoupení Švédského království. Protokol proto vstoupil v platnost dne 7. března 2024,“ uvedlo ministerstvo v dokumentu podepsaném ministrem Antonym Blinkenem.

Svůj vstup skandinávská země stvrdila slavnostním uložením přístupového protokolu do úschovy americkému ministerstvu zahraničí. Poslední formální krok v procesu přijetí učinil švédský premiér Ulf Kristersson, když protokol předal americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi. Ten připomněl, že ke švédskému vstupu do NATO vedla ruská invaze na Ukrajinu, a prohlásil, že aliance je nyní silnější než kdykoli dříve.

Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že dnes byly splněny podmínky přistoupení Švédského království, stanované článkem II Protokolu Severoatlantické smlouvy.

Švédský premiér předtím na síti X oznámil, že generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ho formálně informoval, že všichni členové aliance už přijali přístupový protokol a přizval Švédsko k přistoupení k Severoatlantické smlouvě.Stoltenberg poté vstup Švédska do NATO uvítal jako historickou událost a zdůraznil, že severská země má nyní konečnou záruku bezpečnosti.

Kristersson na slavnostní ceremonii ve Washingtonu ujistil, že jeho země bude sdílet břemeno, odpovědnost a rizika se svými spojenci.

Švédsko podalo přihlášku do NATO společně s Finskem v důsledku ruské invaze na Ukrajinu předloni na jaře. Zatímco o Finsko se aliance rozšířila začátkem loňského dubna, vstupu Švédska dlouho bránily Turecko a Maďarsko. Ankara připojení severské země k alianci schválila letos v lednu. Poslední překážka rozšíření pak padla 26. února, když rozšíření aliance o Švédsko schválil po měsících průtahů i maďarský parlament.

 

žanyn ( 8. března 2024 05:58 )

Je to jako onen zmatek nad zmatek. Stále více to připomíná onu Babylonskou říši. Ta se rozpadla v době svého nejvyššáho rozvoje.

zkzkz ( 7. března 2024 20:53 )

Váleční štváči už mají 32 členů.

Zobrazit celou diskusi