Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Trump objímá černošky? Fake obrázky od umělé inteligence. O hlasy menšin ovšem usiluje

Autor: mav - 
1. dubna 2024
19:20

Umělá inteligence (AI) promlouvá do prezidentských voleb, respektive zatím primárek, z nichž vzejde šéf Bílého domu na další čtyři roky. Na sociálních sítích se šíří mj. obrázky, kterak se Donald Trump, populární spíše u populistické, ba krajní pravice, předvádí s černošskými fanoušky. Jenže ty obrázky nejsou pravé.

Právě Donald Trump si už v dřívějších volbách stěžoval na fake news – falešné zprávy, byť šlo většinou o pravdu, která se mu nehodí do noty. Teď jeho tábor vytváří a šíří fejkové obrázky, a ani to nepopírá.

„Netvrdím, že to je přesné. Nejsem fotožurnalista,“ popsal moderátor Mark Kaye. „Já nechodím pořizovat obrázky toho, co se skutečně děje. Já vyprávím příběhy,“ řekl reportérce BBC. Obrázek Trumpa objímajícího dvě černošky a obklopeného dalšími šťastnými Afroameričany, s vánočními proprietami, sdílel v prosinci na svém Facebooku, kde má přes milion sledujících. A v přidaném komentáři zmiňoval, jak se na Trumpovu stranu přidal jistý nejmenovaný aktivista černošského hnutí Black Lives Matter (Na černých životech záleží). Skuteční rasisté jsou prý Demokraté v Bílém domě.

Fejkové obrázky s Donaldem Trumpem někteří vzali vážně. Fejkové obrázky s Donaldem Trumpem někteří vzali vážně. | X/@Trump_History45

Trumpovi chybí prsty

Podvrh vytvořený umělou inteligencí lze často rozpoznat pouhým okem, stačí si všímat detailů. Rozhozené či podivně nečitelné nápisy, příliš lesklá pokožka, nesprávný počet prstů… „Jestli někdo volí tak, nebo onak kvůli jedné fotce, kterou vidí na facebooku, je to problém s tou osobou, ne se samotným příspěvkem,“ hájí se Kaye.

Podobně očividný je Trumpův obrázek na verandě jakéhosi domu s partou tmavých mladíků. „Při bližším zkoumání jsme zjistili několik neobvyklých nedostatků virálního obrázku. Zaprvé, muž sedící po Trumpově pravici má dva palce, přičemž jeden z nich má dlouhý nehet - což je běžná deformace u obrázků generovaných umělou inteligencí,“ uvádí portál India Today, který takto uvádí na pravou míru různé pochybné informace a obrázky. Trump pak má jen tři prsty na každé ruce.

Trump si pokecal s mladými černochy? Fake! Trump si pokecal s mladými černochy? Fake! | X/@Trump_History45, Rawpixel, CNC

Vodotisk na obrázku zní @Trump_History45 – takto se jmenuje satirický profil vytvářející AI obrázky Donalda Trumpa v různých historických kontextech. Předělaný Gandalf či kovboj jsou poznat snadno, jiné však vypadají uvěřitelně. Tomu s verandou patrně uvěřil i influencer Shaggy, který obrázek sdílel a přidal vlastní popisek: „Co si myslíte o tom, že Trump zastavil svou kolonu, aby se vyfotil s mladíky, kteří mu mávali?“

„Mé příspěvky přilákaly tisíce úžasných křesťanských stoupenců s dobrým srdcem,“ reagoval napřed na dotazy BBC. Když se ale reportérka ptala přímo na AI podvrh, přestal Shaggy komunikovat a zablokoval si ji.

Boj o hlasy černochů

„Byly zdokumentovány pokusy zaměřit dezinformace opět na černošské komunity, zejména na mladší černošské voliče,“ řekl pro BBC Cliff Albright, spoluzakladatel Black Votes Matter – nevládní organizace zaměřené na volební účast černochů. Tyto podvržené fotky sice nepřišly od oficiální Trumpovy kampaně, avšak podle něj odpovídají snahám konzervativců získat nějaké hlasy černošské menšiny.

Zejména míří na muže a do jisté míry se jim to daří. Průzkum v šesti klíčových státech USA ukazuje jistý odsun volebních preferencí. V minulých volbách, kdy Trumpa porazil Joe Biden, bylo pro vítěze 92 % z hlasů odevzdaných černochy; nynější průzkum vypadá hůř.

Fake news, dezinformace, konspirační teorie apod. nemálo ovlivňovaly volby už roku 2016, v nichž Trump porazil Hillary Clintonovou. Některé z nich přicházely z Ruska, ovlivňovat americkou politiku se mj. snažila tzv. trollí fabrika oligarchy Jevgenije Prigožina.

Když roku 2020 Trump obhajoval, dopředu šířil nejrůznější fámy o ukradených volbách a nespravedlivém volebním systému; konspirační teorie vyvrcholily po prohře, 6. ledna 2021, kdy jeho stoupenci vtrhli do Kapitolu, sídla Kongresu. Nyní se experti obávají podvrhů jak domácích, tak ze zahraničí. Politici, média a hlavně influenceři si musejí dávat pořádný pozor, co na sociálních sítích sdílejí.

Video  Blesk Podcast: Deepnude z vás strhá oblečení. Jak se proti němu bránit?  - pdc, kb, Červený, Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi