Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Matce Navalného ukázali tělo: Do márnice ji vzali tajně! Popsala, co stojí v lékařské zprávě

Aktualizováno -
22. února 2024
20:43
Autor: Mii, ČTK - 
22. února 2024
17:25

Po téměř týdnu apelů a výzev se Ljudmila, matka zesnulého ruského opozičníka, Alexeje Navalného dočkala. Ruské úřady jí ukázaly tělo jejího mrtvého syna – nevydaly jí ho, mohla pouze nahlédnout. Do márnice ji vzaly tajně pod rouškou tmy. Na síti X to oznámila mluvčí Navalného Kira Jarmyšová, která připojila video s Ljudmilou.

„Alexejově matce bylo ukázáno tělo jejího syna, ale nevracejí ho. Místo toho je vydírána,“ popisuje Jarmyšová, co se odehrálo. „Na příkaz z Kremlu vyšetřovatelé stanovili podmínky, kde, kdy a jak Alexeje pohřbít. Chtějí to udělat tajně,“ dodala mluvčí.

Sama Ljudmila na videu popisuje, že ruské úřady jí vzkázaly, že pokud nebude souhlasit s tajným pohřbem, tak „se tělu něco stane“. Úřady si podle ní přejí, aby ji mohly jen dovést k čerstvému hrobu na okraji hřbitova a prohlásit, že tam leží její syn, ale s tím nesouhlasí a přeje si, aby Navalného přátelé měli možnost se s ním rozloučit. „Nechci žádné zvláštní podmínky, chci jen, aby se vše odehrálo v souladu se zákonem,“ řekla. „Požaduji, aby mi neprodleně vydali synovo tělo,“ zdůraznila.

Vyšetřovatel jí řekl, že čas není na její straně a tělo podléhá rozkladu, dodala Navalná. 

Měla také možnost nahlédnout do lékařské zprávy, je v ní uvedeno, že opozičník zemřel z přirozených příčin. 

Ruské úřady dosud na prohlášení Navalného matky nereagovaly. Komentátoři předpokládají, že Kreml se před prezidentskými volbami, které se uskuteční v půlce března, obává, že by se pohřeb s případnou účastí desítek tisíc lidí mohl přeměnit v demonstraci proti Putinovu režimu.

Navalnyj podle tvrzení ruských úřadů zemřel náhle v pátek ve vězení. Okolo jeho úmrtí ale panuje řada nejasností. Vdova Julija Navalná i spolupracovníci tohoto opozičního politika viní z jeho smrti ruského prezidenta Vladimira Putina. V pondělí úřady podle Jarmyšové rodině a advokátům oznámily, že tělo zemřelého mohou vydat nejdříve za 14 dní, během nichž se bude provádět „chemická expertiza“.

„Rusové musí (Navalné) vrátit syna,“ řekl dnes mluvčí Bílého domu John Kirby.

Navalného matka chce podle Ivana Ždanova, ředitele Fondu boje proti korupci, který Navalnyj založil, pohřbít svého syna na Chovanském hřbitově na jihozápadním okraji Moskvy. Přeje si, aby byla pieta otevřena veřejnosti. 

„Chci aby ti z vás, kterým na Alexejovi záleželo a pro které je jeho smrt osobní tragédií, měli příležitost se s ním rozloučit,“ řekla Navalná ve videu. Podle Ždanova není ve hře možnost, že by byl Navalnyj pochován v zahraničí. „Alexej se nevrátil do Ruska, jen aby byl teď poslán pryč,“ řekl Ždanov.

Lavrov: Reakce Západu byla hysterická

O smrti Navalného dnes promluvil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Na zasedání šéfů diplomacie zemí G7 uvedl, že reakce západních zemí byla hysterická. Západ nemá právo se vměšovat do ruských záležitostí, řekl dnes podle agentury Reuters Lavrov.

„Odmítáme mezinárodní vyšetřování jeho smrti,“ řekl Lavrov. Podle něj Západ nemá právo udělovat Rusku lekce vzhledem k tomu, jak se zachoval v jiných případech, například ohledně aktivisty Juliana Assange, kterému v USA hrozí za zveřejnění tajných materiálů mnoho let vězení.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval Putinův režim, mimo jiné za korupci. Opoziční předák vinil Kreml, že vydal svého času rozkaz ho otrávit. Hned po návratu do vlasti z Německa, kde ho z otravy vyléčili, byl Navalnyj uvězněn. Postupně dostal za různá obvinění tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 24. února 2024 10:56 )

Blesku, už s ním NUDÍTE🫡🥱🥱🥱

Uživatel_5650027 ( 24. února 2024 01:29 )

Boney M.za 🦟,socíku, velmi populární! Nazpívali n3co jako: Vivat Rasputin...🥳😂

laserpin ( 23. února 2024 21:49 )

👍

Uživatel_5650027 ( 23. února 2024 15:58 )

😆😂

jaja1973 ( 23. února 2024 10:04 )

pekne a pravdivo napísané

Zobrazit celou diskusi