Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemřel Putinův hlavní kritik Alexej Navalnyj (†47): Záhadná smrt na samotce v lágru

Aktualizováno -
16. února 2024
16:26
Autor: ČTK, mav - 
16. února 2024
12:27

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel, uvedl Reuters s odvoláním na ruskou vězeňskou službu. Navalnyj byl asi nejprominentnějším kritikem prezidenta Vladimira Putina v Rusku. Zemřel na samotce v lágru na Sibiři.

Navalnému se po procházce udělalo špatně a ztratil vědomí. Lékaři podnikli vše, aby jej oživili, ale bezvýsledně. Konstatovali pak jeho smrt, citoval list Kommersant na svém webu z vyjádření vězeňské služby. RT hovoří o uvolněné krevní sraženině.

„Ruské úřady zveřejňují přiznání, že Alexeje Navalného zabili ve vězení. Nemáme žádný způsob, jak to potvrdit nebo dokázat, že to není pravda. Navalného právník je na cestě,“ tweetuje šéf jeho týmu Leonid Volkov. „Nemáme důvod věřit státní propagandě. Pokud je to pravda, pak ne ‚Navalnyj zemřel‘, ale ‚Putin zabil Navalného‘. Ale já jim nevěřím ani za mák.“

„Oznámení o úmrtí Alexeje Navalného se objevilo na internetových stránkách Federální vězeňské služby Ruska pro Jamalo-něnecký autonomní okruh dvě minuty po jeho smrti,“ upozornil telegramový kanál VČK-OGPU. „Nikdy úřady nejednají tak rychle, zejména pokud jde o úmrtí vězňů.“

Koncem roku jej převezli do trestní kolonie Polarnyj volk (Polární vlk). Soustavně si skrze spolupracovníky stěžoval, že je nepřiměřeně často na trestní samotce za banální kázeňské přestupky. Před dvěma dny Navalného mluvčí Kira Jarmyšová oznámila, že byl opět poslán za trest na samotku, už po sedmadvacáté.

Lágr ležící asi 60 kilometrů za polárním kruhem je pokládán za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku. Většina vězňů, kteří si tu odpykávají trest, byla odsouzena za vážné zločiny, podotkla agentura Reuters.

„Chladněji než 32 stupňů pod nulou tu ještě nebylo. Ale i při takovém mrazu je možné se více než půl hodiny procházet, jen pokud se podaří nechat znovu vyrůst nos, uši a prsty. Máloco tak povzbudí jako procházka na Jamalu v 6:30 ráno,“ vylíčil v sarkastickém vzkazu. Jakmile vyšel z karantény po přepravení do nového vězení, hned jej zavřeli na sedm dní, protože „odsouzený Navalnyj se nepředstavil podle předpisů, nereaguje na výchovnou práci a nevyvozuje z toho náležité závěry“. 

Ještě včera měl přes videohovor soudní jednání, ukazuje kanál SOTAvision.  „Alexej je svěží, zdravý a veselý,“ komentuje. 

Na zdravotní potíže si vůbec nestěžoval, uvedl dnes podle státní agentury TASS Danila Gontar, který stojí v čele regionální komise dohlížející na situaci v nápravných zařízeních. Ani Navalného příbuzní podle něj o pomoc komisi nežádali. Komise se měla vydat do trestanecké kolonie na konci ledna, ale kvůli nemoci některých členů se cesta neuskutečnila.

„Prezident byl informován,“ komentoval zatím zběžně mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury RIA Novosti. „Federální vězeňská služba nyní podniká kroky, které je třeba v takové situaci učinit podle existujících pravidel. Víc k tomu nemám co říct.“

Za mřížemi byl Navalnyj od ledna 2021, byť měl šanci zůstat v relativním bezpečí v exilu. I tak ovšem mohl čelit riziku, že po něm půjdou ruští agenti, v Rusku se ho patrně pokusili otrávit jedem novičok. Opozičník byl uvězněn hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili.

Postupně dostal za různé delikty tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku. 

Právník, blogger, politik

Alexej Navalnyj se narodil 4. června 1976 ve vesnici Butyn v moskevské oblasti. Vystudoval práva na moskevské Univerzitě přátelství národů a později finančnictví na akademii při ruské vládě. Absolvoval také půlroční studium na americké Yaleově univerzitě. Ke své prezentaci hojně využíval sociální sítě.

Býval kritizován za svou nacionalistickou minulost, například spoluzaložil hnutí Narod, které se ostře stavělo proti přistěhovalcům z Kavkazu a s nimi spojované kriminalitě. Do ruské politiky vstoupil v roce 2000 v řadách liberální strany Jabloko Grigorije Javlinského, ze které byl ale v roce 2007 vyloučen právě za nacionalistické postoje. Podle serveru Gazeta.ru se Navalnyj v začátcích podílel na organizování nacionalistických pochodů, které se začaly konat u příležitosti Dne národní jednoty. K repertoáru těchto pochodů patřila hesla proti přistěhovalcům, násilí a občas i hajlování. Navalnyj se kontroverzních pochodů v minulosti pravidelně účastnil. V roce 2014 v rozhlasové stanici Echo Moskvy řekl, že ruská anexe Krymu sice je porušením mezinárodního práva, ale „realita je taková, že Krym je součástí Ruska“. Za nacionalistu označil Navalného i bývalý český prezident Miloš Zeman.

Po vyloučení z řad liberální opozice se Navalnyj zaměřil na kritiku korupce. Kupoval akcie polostátních koncernů, jako je plynárenský obr Gazprom, ropná společnost Rosněfť nebo vlivná banka VTB, aby se jako menšinový akcionář i v soudních bitvách domohl přístupu k informacím o hospodaření. Následně na blogu psal o nepravostech, zpronevěrách a korupci.

S Julijí Navalnou má děti Dašu (studuje na Stanfordově univerzitě v USA) a Zachara.

Dana Berková ( 17. února 2024 09:52 )

Škoda.

milan59 ( 17. února 2024 07:39 )

Oznámení o úmrtí Alexeje Navalného se objevilo na internetových stránkách Federální vězeňské služby Ruska pro Jamalo-něnecký autonomní okruh dvě minuty po jeho smrti,“ upozornil telegramový kanál VČK-OGPU. „Nikdy úřady nejednají tak rychle, zejména pokud jde o úmrtí vězňů­....­....­....Jej­da jejda tak to si to Rusko POSPÍŠILO se zveřejněním té zprávy = už 2min. po jeho smrti na internetu !!! A byl to opravdu ruský "vykecálek" a ne nějaký agent 008 ?? Zvláštní,takže Navalnyj je HLAVNÍ KRITIK Putina a vůbec se nebál vrátit do Ruska s vědomím,že bude ve vězení?? Spíš mi to "napovídá",že se do Ruska vrátil s úmyslem se zabít a tím popudit všechny proti Putinovi - před dvěma lety, 17. ledna 2021 se z Německa do Ruska vrátil,to si myslel,že bude po tom návratu Putinem obdivován a dostane metál za jeho jednání,proč v tom Německu NEZŮSTAL ??!!

Uživatel_5650027 ( 17. února 2024 02:54 )

Paní Renáta Veselá čte "Večery pod lampou" a sleduje R. Pilchner! Buďte shovívavá k 🐑😊

Uživatel_5650027 ( 17. února 2024 02:50 )

Mají na Ukrajině zeleného mužika, který kudy chodí tudy žebrá.. davájtě děngy dlja Ukrajiny 🤮a🐑🐑mu věří! Tymošenková byla loutka, která 🗽 nevyšla😂🥱 fakt Ukrajiský lokální konflikt NUDÍ!🥱🥱 Akorát naše vláda tam chce zbytečně dávat peníze na obnovu! Ukrajinu si rozebrali všichni pánové se kterými náš intelektuální Jenerál 107, se fotí v Mnichově!!!

Jirik-ta ( 17. února 2024 02:32 )

Ohlášený konec inflace není výhra. Pečivo nebo vejce nezvratně zdražily skoro o půlku

Zobrazit celou diskusi