Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Snímky totální zkázy: Tragické požáry v Chile mají už více než 100 obětí

Autor: ČTK - 
5. února 2024
20:11

Lesní požáry v centrální části Chile si za tři dny vyžádaly už 122 obětí, přičemž úřady zatím provedly 40 pitev a identifikovaly 32 obětí. Několik stovek lidí se stále pohřešuje. S odvoláním na dnešní oznámení chilského úřadu pro soudní lékařství o tom informovala španělskojazyčná redakce televize CNN. V zemi dnes začal platit dvoudenní státní smutek, podle prezidenta Gabriela Borice čelí Chile největší tragédii od zemětřesení z roku 2010, které si vyžádalo přes 500 obětí. 

O 112 obětech požáru, které se začaly rychle šířit v pátek v oblastech dvou oblíbených přímořských destinací Viňa del Mar a Valparaíso, informoval v neděli večer místního času náměstek ministra vnitra Manuel Monsalve. Rovněž uvedl, že zatím nemá údaje o počtu zničených domů, ale odhadem o střechu nad hlavou podle něj přišlo na 40.000 lidí. Dnes chilské úřady uvedly, že počet mrtvých stoupl na 122.

Podle Monsalveho nyní nejsou bezprostředně ohroženy další životy lidí v regionu Valparaíso, ale situace se může kvůli větru a vysokým teplotám změnit. V celé zemi je podle něj nyní 165 ohnisek požárů, z nichž asi stovku mají hasiči pod kontrolou. V neděli se ale objevilo několik dalších ohnisek. Vláda do postižených oblastí vyslala na pomoc také armádu.

„Ve velké části máme pořád teploty přes 30 stupňů a vítr asi 40 kilometrů za hodinu, což jsou stále obtížné podmínky pro uhašení požárů,“ uvedla v neděli ministryně vnitra Carolina Toháová. Dodala, že situaci by mohly zlepšit srážky, které meteorologové očekávají v úterý.

Podle agentury Reuter požáry, které v pátek nabraly na síle, ohrožovaly okrajové části měst Viňa del Mar a Valparaísa. V těchto dvou oblíbených pobřežních turistických destinacích západně od metropole Santiaga de Chile žije více než milion obyvatel.

Server deníku El Mercurio přinesl i dramatické záběry z oblasti požárů, například videozáznam z městského autobusu, jehož řidič se snaží projet dopravní zácpu na silnici plné dýmu a uklidňuje při tom křičící cestující.

Prezident Gabriel Boric, který vyhlásil státní smutek, o víkendu prohlásil, že země čelí největší tragédii od února 2010, kdy Chile zasáhlo silné zemětřesení. Otřesy půdy a následná vlna cunami tehdy připravily o život přes 500 lidí.

Nynější požáry je podle prezidenta obtížné dostat pod kontrolu kvůli nezvykle vysokým teplotám, malé vlhkosti a silnému větru. Úřady se domnívají, že některé požáry byly založeny úmyslně.

Ministryně Toháová v neděli oznámila, že podala trestní oznámení zatím na jednu osobu, která v regionu nynějších požáru před jejich vypuknutím svařovala, ač je to v těchto podmínkách zakázané.

Mnohé jihoamerické země, včetně Argentiny, Brazílie či Kolumbie, už nabídly chilské vládě pomoc. Papež František o víkendu v Římě vyzval k modlitbám za oběti a zraněné.

Chile sužují lesní požáry v tomto období, kdy je v zemi léto, každý rok. Ty letošní jsou ale výjimečně tragické kvůli tomu, s jakou rychlostí se rozšířily. Například loni zemřelo při lesních požárech v Chile za tři týdny 27 lidí. V roce 2014 v regionu Valparaíso si lesní požáry v létě vyžádaly 15 obětí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi