Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rusko poprvé využilo zákon zakazující LGBT+. Žena dostala pokutu za duhové náušnice

Autor: ČTK - 
1. února 2024
20:10

Ruské soudy tento týden vynesly první známé rozsudky v souvislosti se zákazem takzvaného mezinárodního hnutí LGBT+, které ruské úřady od loňska označují jako extremistické. Informovala o tom dnes agentura Reuters. V Nižním Novgorodu soud uvěznil na pět dní ženu kvůli náušnicím v barvách duhy. A soud ve městě Volžskij ve Volgogradské oblasti uložil pokutu tisíc rublů (přes 250 korun) muži za umístění fotografie duhové vlajky - symbolu sexuálních menšin - na sociální síť.

„Arťom P. umístil na svou stránku na sociální síti symboliku (vlajku) extremistického hnutí... za účelem hromadného šíření,“ cituje z verdiktu soudu ve Volžském ruská státní agentura TASS. Tisková služba soudu podle ní dodala, že muž při projednávání případu přiznal vinu za spáchání přestupku, vyjádřil lítost a řekl, že symbol zveřejnil „z hlouposti“.

Ve druhém případu figuruje žena, která byla podle lidskoprávní organizace Egida v kavárně, když k ní přistoupili agresivní lidé a požadovali, aby si sundala náušnice ve tvaru žáby v barvách duhy. Poté, co jeden z mužů zveřejnil video, byla předvolána na policii, popsal Reuters.

Okresní soud v Nižním Novgorodu pak podle serveru The Moscow Times ženu uznal vinnou z přestupku vystavování symbolů „extremistické“ organizace, přičemž citoval z listopadového rozhodnutí ruského nejvyššího soudu, který tehdy označil „mezinárodní hnutí LGBT+“ za extremistické.

Na konci ledna pak stanula před soudem v Saratovu třiatřicetiletá umělecká fotografka Inna Mosinová za zveřejnění obrázku duhové vlajky na platformě Instagram. Hrozí jí až 15 dnů vězení za předvádění symboliky extremistické organizace.

V Rusku je od roku 2013 zákonem zakázaná propagace „netradičních“ sexuálních vztahů zaměřená na nezletilé. Ale po všeobecném zpřísnění ruských poměrů po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu byla na konci roku 2022 zakázána jakákoliv takzvaná „propaganda LGBT+“ v médiích, na internetu, v knihách a filmech. Nakonec nejvyšší soud loni zakázal jako extremistické to, co označil za „mezinárodní hnutí LGBT+“.