Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Drtivá rána pro Trumpa: Bývalé novinářce má za pomluvy zaplatit skoro 2 miliardy, rozhodl soud

Aktualizováno -
26. ledna 2024
23:25
Autor: ČTK, trm - 
26. ledna 2024
23:03

Soud nařídil bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi zaplatit dalších 83,3 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy Kč) novinářce Jean Carrollové jako odškodnění za poškození její pověsti. Trump novinářku pomlouval, že je lhářka poté, co jej Carrollová obvinila, že ji sexuálně zneužil. O rozhodnutí poroty informovaly tiskové agentury. Trump v reakci na verdikt přislíbil, že se odvolá.

Rozhodnutí poroty, v níž byly dvě ženy a sedm mužů, exprezident označil za „naprosto směšné“, zatímco Carrollová jej uvítala s úsměvem. Trump opustil soudní síň ještě během závěrečné řeči právníků Carrollové. Zopakoval svá dlouhodobá tvrzení, že jde o hon na čarodějnice a republikány. Proti oběma verdiktům se podle svých slov odvolá. „Náš právní systém se vymkl kontrole a je používán jako politická zbraň. Vzali všechny práva prvního dodatku. Toto není Amerika,“ napsal exprezident na sociálních sítích.

Někdejší sloupkařka časopisu Elle požadovala odškodné ve výši nejméně deseti milionů dolarů (228 milionů Kč) kvůli tomu, že Trump v červnu 2019 popřel, že ji v polovině 90. let sexuálně zneužil v šatně obchodního domu na Manhattanu. Její právníci v závěrečné řeči částku zvýšili na  24 milionů dolarů.

Loni v květnu porota v odděleném občanskoprávním sporu dospěla k závěru, že Trump novinářku před lety sexuálně zneužil a následně ji pomluvil, když její nařčení označil za podvod. Za to jí bylo loni přisouzeno odškodné pět milionů dolarů (114 milionů Kč).

Exprezident ve čtvrtek u soudu uvedl, že si naprosto stojí za svou dřívější výpovědí, že Carrollovou nezneužil. Před svou výpovědí Trump podle BBC prohlásil „tuto ženu jsem nikdy nepotkal“, načež jej soudce Lewis Kaplan napomenul, že hlasitým mluvením narušuje průběh soudního řízení.

Právníci Carrollové u soudu přehráli nahrávky z Trumpovy dřívější výpovědi, v nichž označil novinářku za „duševně chorou“ a „šílenou“ a pohrozil, že ji zažaluje. „Je to falešné obvinění, nikdy k tomu nedošlo, nikdy by k tomu nedošlo,“ uvedl ve výpovědi exprezident. Trump pokračoval v útocích na Carrollovou i během aktuálního soudního jednání, urážel ji jak ve vystoupeních, tak na sociálních sítích. 

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

Rose Haupt ( 27. ledna 2024 11:32 )

NY Post píše, že porota byla složena ze 4 žen a 5 mužů, proces probíhal na Manhattanu u federálního soudu, tak nevím komu věřit.
Důležité taky je, kolik za co má platit. $65 mil je trest za to, že jedná z nenávisti, zlé vůle a zášti, taky že dokola lže a nerespektuje, že ho soud usvědčil že paní zná moc dobře a stále tento fakt popírá. $11 mil je za zničenou pověst a kariéru dotyčné, které to zničilo svět ve kterém doposud žila a $7,3 mil je bolestné za to, že neustále čelí výhrůžkám všeho druhu od Trumpových stoupenců.
Je to narcis a magor. Bez jeho otce a Ivany by byl nikdo a on to moc dobře ví. Taky se mu to jeho království pěkně rozpadá...

milan59 ( 27. ledna 2024 09:46 )

Jéé to asi nikdo netušil,že soudci byli u toho jejího znásilnění,anebo že by už tenkrát měl šifrovaný telefóón jako Rakušan a Jurečka a někdo to natáčel??

sekebo ( 27. ledna 2024 08:58 )

Tenhle TRUMPeta, narcis a exot v jednom by potřeboval takové rány dnes a denně. 👎

Zobrazit celou diskusi