Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zoopark trápí vulgární papoušci. Snad nebudeme mít voliéru jen pro dospělé, bojí se

Autor: jmr, mav - 
27. ledna 2024
13:40

Britský zoopark přišel v reakci na nejnovější příliv nadávek s novým plánem, jak odnaučit vulgární papoušky mluvit sprostě. Již v roce 2020 oddělil zoopark v Lincolnshire na východě Anglie pětici papoušků od zbytku hejna s nadějí, že se v izolaci jejich vyjadřování zlepší. Tento týden byli zooparku darováni tři noví nadávající papoušci – Erik, Kapitán a Sheila – a ty se i s pěticí původních nezbedníků teď pečovatelé riskantně pokusí připojit ke zbytku. O situaci informuje televizní stanice CNN.

„Když jsme je přišli přesunout, ten slovník, co vycházel z jejich přepravek, byl neskutečný, vážně špatný. Nebylo to jen nějaké klení, ale vážně pořádné vulgarismy,“ řekl výkonný ředitel zooparku Steve Nichols. „Teď dáváme osm vážně, vážně sprostých papoušků k 92 slušňákům.“

Nichols doufá, že nová strategie zabere a osmice se naučí „hezké zvuky, jako ty od mikrovlnky nebo couvajících aut,“ které má zbytek hejna radši. Pokud však naopak těch zbylých 92 papoušků pochytí vulgarismy, „pak se to tam změní ve voliéru jen pro dospělé.“

Zapojení původních pěti hříšníků po čase v izolaci zpět do kolektivu bylo převážně úspěšné, ale stále občas nadávají a ještě se tomu sami smějí - napodobují  totiž nejčastější lidskou reakci na jejich sprosťárny. Papoušci precizně opakují zvuky, které slyší, a tak „má šest z nich mužský hlas a dva ženský, a když všichni nadávají, tak to zní fakt zle“ vysvětlil Nichols. „Kdykoliv projdu kolem, křičí na mě 'tlustá ku*do',“ popsal dříve pro CNN. „V krátké době začali nadávat jeden druhému,“ vylíčil začátky pětice sprosťáků ve voliéře. „Nejčastější je 'fuck off!'. To se naučí velmi snadno. Ale používají všechny nadávky, jaké si dovedete představit.“

Podobně nadávajících papoušků se zoopark ujme několika do roka, toto byl ale extra případ, kdy v krátké době přišlo pět sprostých papoušků šedých najednou - od pěti různých majitelů. 

Zoopark už postavil velké nápisy varující návštěvníky před slovní zásobou papoušků, ale podle Nicholse si na ně nikdo nestěžoval. „Slyšeli jsme tu mnohem víc sprostých slov od zákazníků k papouškům než od papoušků k zákazníkům,“ přivedl Nichols věci na pravou míru.

Papoušci šedí jsou velmi společenští a v přírodě tvoří skupiny až o tisíci jedincích, které hnízdí po nocích v divočině a komunikují spolu různými voláními. Vědci se domnívají, že jejich inteligence ve zvířecím království téměř nemá obdoby. Srovnatelně na tom jsou jen lidoopi, velryby a delfíni.

Nichols vysvětlil, že právě nadávky se jim učí a napodobují velmi snadno, protože jsou téměř vždy vyřčené stejným tónem a ve stejném kontextu a nebývají obklopené jinými slovy. „Když někomu řeknete, aby šel někam, tak to většinou říkáte pokaždé stejně,“ vysvětlil.

Speciální atrakce

Nyní zoopark doufá, že se papouščí hříšníci naučí zvuky hejna a napraví se. „Prostě jsem je tam nechal a mají tam spoustu zvuků, což je skvělé… od vrzajících branek k zabouchávaným dveřím, lidskému smíchu nebo mobilním telefonům,“ uvedl Nichols. „Doufám, že je to součást zvykání si na nové prostředí, ale nadávky se už asi nikdy neodnaučí, protože sotva kolem nich někdo zanadává, tak budou nadávat také.“

Zoo se ptáky prý snaží poněkud mírnit, na druhou stranu jsou „neslavně proslulí nadávající papoušci“ atrakcí, ze které těží. Právě těmito slovy, velkými barevnými písmeny, byla jejich voliéra označena, lákají na ně návštěvníky na sociálních sítích a prodávají trička či hrnky s jejich obrázky.

Video  Papoušek ukradl kameru a natočil svůj let  - Reuters
Video se připravuje ...

lahti ( 29. ledna 2024 07:53 )

Náhodou, vtipnej článek díky papouškům.

lahti ( 29. ledna 2024 07:52 )

👍 😁

Uživatel_5650027 ( 27. ledna 2024 23:57 )

🤭😆😂🦜 perfektní fór! Papoušci stejně jako malé děti se nejrychleji naučí sprostá slova...
Musíte si dávat pozor na pusu, jenže se to vždy nepodaří...a co nepostřehne dítě, postřehne Papouch a naopak..🤭😉🦜

Yarda ( 27. ledna 2024 18:43 )

Žena přijde ke knězi a říká mu: "Otče mám problém. Doma mám dva papoušky, samičky, a ty pořád opakují jednu a tutéž větu. "Jakou větu?" táže se kněz. „No, říkají: "Ahoj, my jsme dvě coury, nechcete se pobavit?" "To je ale obscénní!" vykřikne kněz. Pak se ale zamyslí a povídá: "Možná že bych věděl o něčem, co by Váš problém mohlo vyřešit. Doma mám dva papoušky, samečky, které jsem naučil modlit se a číst bibli. Přineste své papoušky ke mně domů, dáme je do klece k Francisovi a Bobovi a ti naučí ty dvě Vaše nezbednice zbožnosti a modlitbám. Pak jistě přestanou opakovat tu frázi." "Děkuji Vám, otče. Tohle by skutečně mohlo pomoci." odpoví žena. Příští den přinese své dvě papoušice ke knězi domů. Když vstoupí do domu, skutečně uvidí dva papoušky v kleci, jak drží růženec a modlí se. Žena s nadšením přistoupí ke kleci a vpustí do ní své dvě papoušice. Po několika minutách se z klece unisono ozve: "Ahoj, my jsme dvě coury, nechcete se pobavit?" Místností se rozhostí napjaté ticho. Pak se jeden šokovaný papoušek podívá na druhého a povídá: "Odlož růženec Franku, naše modlitby byly vyslyšeny."
😁

Zobrazit celou diskusi