Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Financování Hamásu mají utnout nové sankce. Peníze dával i Izrael, řekl šéf diplomacie EU

Aktualizováno -
19. ledna 2024
21:03
Autor: ČTK - 
19. ledna 2024
17:10

Evropská unie zavedla nové sankce proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy. Týkají se šesti osob zapojených do financování Hamásu, který Evropská unie stejně jako Spojené státy považuje za teroristickou organizaci. Jsou mezi nimi finančníci Hamásu se sídlem v Súdánu a Alžírsku a muži z Libanonu, kteří jsou údajně zapojeni do praní špinavých peněz a jejich převodů ve prospěch hnutí. Evropská rada to dnes uvedla v úředním věstníku, jehož přílohou jsou profily sankcionovaných.

Rada rozhodla o přijetí „restriktivních opatření zaměřených proti těm, kdo podporují, usnadňují nebo umožňují násilné akce Hamásu a Palestinského islámského džihádu“. Dotčeným osobám bude zmrazen majetek, výjimku mají prostředky pro pokrytí základních potřeb. „Tyto sankce by měly být účinné, přiměřené a odrazující“ a členské země by se vzájemně měly informovat o jejich vymáhání, uvedla Evropská rada.

Sankce dopadnou na Súdánce, který je označován za správce finančního portfolia Hamásu. V hledáčku EU jsou i tři Libanonci, kteří svou společnost se sídlem v Bejrútu používají k praní špinavých peněz pro Hamás, včetně prostředků přicházejících z Íránu. Částky převedené Hamásu prostřednictvím této společnosti Evropská rada odhaduje na desítky milionů dolarů. Pátým na seznamu je člen politického byra Hamásu a šestým jordánský finančník, který působí v Alžírsku.

Agentura Reuters dnes informovala o projevu šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella na univerzitě ve španělském Valladolidu, kde měl prohlásit, že za financováním Hamásu stojí i Izrael. „Hamás byl financován izraelskou vládou ve snaze oslabit palestinskou samosprávu vedenou Fatahem,“ řekl Borrell, aniž by toto tvrzení dále rozváděl.

Borrell by se měl účastnit pondělního setkání ministrů zahraničí unijních zemí s vrcholnými představiteli Palestiny, Izraele, Egypta, Jordánska a Saúdské Arábie. Očekává se, že na jednání budou dohodnuty finanční sankce proti Hamásu či dokončena nová dohoda s Egyptem o investicích, dodávkách vody a migraci, píše The Guardian.

Evropská unie již dříve tento týden oznámila, že zařadila na svůj sankční režim vůdce palestinského radikálního hnutí Hamás v Pásmu Gazy Jahjáa Sinvára. Opatření znamená, že Sinvár se ocitl na seznamu teroristů a s okamžitou platností byla zmrazena jeho aktiva v členských zemích EU. Všechny subjekty v unii rovněž dostaly zákaz poskytovat mu finanční prostředky či jiné zdroje.

Evropská unie na rozdíl od USA nebo Japonska neuvalila na Hamás v reakci na jeho říjnový útok na židovský stát nové sankce, na seznam teroristů ale už loni v prosinci umístila dva vysoce postavené členy ozbrojeného křídla hnutí.

Video  Izraelská armáda provedla razii v domě velitele Hamásu.  - x/AvichayAdraee
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi