Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ozbrojený útok na televizi v Ekvádoru: O život přišel prokurátor, který jej vyšetřoval

Autor: ČTK - 
18. ledna 2024
12:14

V Ekvádoru zastřelili prokurátora, který vyšetřoval útok na televizi, kam v živém vysílání pronikli minulý týden maskovaní ozbrojenci a vyhrožovali moderátorům. Podle policie se útok na prokurátora Césara Suáreze odehrál ve středu ve chvíli, kdy jel ve městě Guayaquil autem k soudu. Zatím není jasné, zda vražda s vyšetřováním nedávných násilností souvisí, napsal server BBC.

Suárez patřil k předním představitelům ekvádorské justice, v minulosti vyšetřoval řadu sledovaných případů a stíhal mimo jiné představitele drogových kartelů. Na starosti dostal minulý týden i vyšetřování útoku na státní televizi TC, po kterém bylo zatčeno 13 lidí.

Vláda v Ekvádoru minulý týden vyhlásila výjimečný stav, když z vězení uprchl šéf zločineckého gangu Los Choneros Adolf Macías, který je známý pod přezdívkou Fito. V zemi následně vypukly násilnosti, věznice zachvátil chaos a při útocích zahynulo nejméně 19 lidí. Prezident Daniel Noboa kvůli tomu povolal armádu do boje proti kartelům a vyhlásil stav vnitřního ozbrojeného konfliktu.

Zločinci a teroristé nezastaví naše odhodlání sloužit ekvádorské společnosti. Vyzýváme pořádkové síly, aby zajistily bezpečnost těch, kteří vykonávají své povinnosti,“ reagovala na vraždu prokurátora nejvyšší státní zástupkyně Diana Salazarová.

Ekvádor dlouho patřil ke klidnějším zemím Latinské Ameriky. Kriminalita a násilí tam prudce vzrostly v posledních letech, kdy drogové kartely z Kolumbie a dalších okolních zemí začaly ekvádorské přístavy používat pro zásilky kokainu a dalších omamných látek do Evropy a do USA.

Video  Šéf protidrogového oddělení k drogové problematice. (3. ledna 2024)  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi