Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Putinova garda drsně zasáhla proti ochráncům přírody, vzduchem létaly obušky i dýmovnice

Autor: ČTK, mav - 
17. ledna 2024
18:15

Mohutný protest vyvolalo odsouzení baškirského aktivisty Failji Alsynova, který brání místní přírodu před těžaři. Před soudní budovou zasahovali těžkooděnci včetně gardy Vladimira Putina, proti tisícům demonstrantů bojovali obušky, slzným plynem a zábleskovými granáty.

Aktivistu odsoudil ruský soud ke čtyřem letům ve vězeňském táboře. Formálně byl shledán vinným z šíření nenávisti kvůli svému projevu na loňské demonstraci proti plánům na těžbu zlata v Baškortské autonomní republice v ruském Povolží, uvedla dnes stanice BBC. Na vynesení rozsudku přišlo v Bajmaku několik tisíc lidí, uvedl server Rusnews; portál Vjorstka odhadl počet demonstrantů na více než tři tisícovky. „Svobodu!“, „Hanba!“ a „Failjo, jsme s tebou!“ skandoval dav.

Protest provázely potyčky s policejními těžkooděnci, kteří bránili v přístupu k soudu a několik demonstrantů zadrželi. Zatýkání podle médií pokračuje. Policii posílily jednotky Národní gardy Ruské federace alias Rosgvardije, speciální ozbrojené složky zřízené roku 2016, která podléhá přímo prezidentovi Vladimiru Putinovi. K jejím úkolům vedle ostrahy hranic a strategických objektů či boji s terorismem patří rovněž potlačování demonstrací.

Verdikt měl být původně vynesen už v pondělí, ale ohlášení rozsudku soud o dva dny odložil poté, co už v pondělí přišla protestovat asi tisícovka lidí, poznamenal server Meduza. Odsouzený se nyní pozastavil nad tím, že soud vynesl dokonce ještě přísnější verdikt, než jaký žádal prokurátor

„Vinu nepřijímám. Vždycky jsem bojoval za spravedlnost, za svůj lid, za svou republiku, takže se ještě uvidíme – odvolám se,“ slíbil Alsynov podle Rádia Svoboda.

Boj s těžkooděnci

„Těžkooděnci bili lidi obušky a zatlačili dav o 15-20 metrů zpět. V reakci na to lidé házejí na strážce zákona kusy zmrzlého sněhu,“ informuje zpravodaj listu NeMoskva. „Těžkooděnci házeli do davu dýmovnice, z nichž některé letěly zpět jejich směrem. Nad davem byl na několika místech vidět hustý dým. Zpravodaj také uvedl, že nad hlavami létaly obušky - lidé je zřejmě vytrhávali strážcům zákona z rukou a odhazovali je.“

Média hlásila desítky zatčených a nejméně dvě desítky lidí, co vyhledaly lékařskou pomoc. Některé zadržené policisté uzemnili tváří do sněhových závějí.

Velké protesty v Rusku jsou mimořádně vzácné kvůli riziku zatčení kvůli jakýmkoli shromážděním, která úřady považují za nepovolené. Za poslední dva roky byly zadrženy tisíce lidí za to, že se postavili proti válce na Ukrajině, poznamenala v této souvislosti agentura Reuters. Dodala, že doba je pro úřady citlivá, protože začíná kampaň před březnovými prezidentskými volbami, ve kterých se Vladimir Putin uchází o dalších šest let v Kremlu. O Putinově znovuzvolení se nepochybuje, ale analytici předpokládají tlak na šéfa autonomní republiky, aby udržel situaci v klidu a nepůsobil Kremlu problémy.

Na loňském protestu proti ilegální těžbě zlata, která ničí půdu a způsobuje znečištění vod, Alsynov podle BBC hovořil o tom, že zatímco Baškirové bojují na Ukrajině, ve vlasti jim berou jejich zem. Arméni, Rusové, Tataři, kteří ničí těžbou zlata přírodu, si pak odjedou domů, zatímco následky těžby pocítí místní, kteří se nemohou nikam přestěhovat, protože jejich vlast je tady.

Aktivistu začali stíhat poté, co si na něj stěžoval osobně šéf autonomní republiky Radij Chabirov. Alsynov podle něj štve místní obyvatele proti představitelům arménského, ruského a tatarského národa. V tomto duchu pak vyzněl i znalecký posudek. Aktivistovi stoupenci věří, že jej úřady pronásledují z pomsty za to, že před lety překazil plány na těžbu z hory Kuštau, vyhlášené následně za přírodní rezervací. Alsynov se účastnil patrně všech ekologických demonstrací v republice a také se zasazoval za zachování baškirského jazyka (patří do turkické skupiny); vedl dnes už zakázanou baškirskou skupinu/politickou stranu Baškort.

Není to první odsouzený aktivista v autonomní republice. Loni v prosinci soud v Ufě poslal na pět let do vězeňského tábora Ramilu Saitovovou za to, že natočila video, ve kterém vyzývala mobilizované rezervisty, aby neválčili proti Ukrajině, dodala BBC.

Video  Rosgvardija - Putinova osobní armáda na špinavou práci  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi