Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mrtví při násilnostech v Ekvádoru: Ozbrojenci pronikli do televize, mířili na moderátory puškami

Aktualizováno -
10. ledna 2024
06:57
Autor: ČTK - 
9. ledna 2024
21:25

Násilnosti spojené se zločineckými gangy, kvůli nimž prezident Ekvádoru Daniel Noboa vyhlásil v zemi stav vnitřního ozbrojeného konfliktu, si od pondělí vyžádaly nejméně deset mrtvých včetně dvou policistů. Ozbrojenci vnikli i do televizního vysílání, zbraněmi ohrožovali personál. 

Na záběrech před přerušením vysílání bylo vidět, že maskovaní ozbrojení muži s pistolemi a puškami nutí televizní personál, aby si lehl na zem. „Jen nestřílejte, prosím,“ zní ženský hlas ze záběrů.

Policie po odvysílání záběrů, na kterých jsou vidět ozbrojenci, uvedla, že do studií ve městě Guayaquil, které je nejlidnatější v Ekvádoru, vyslala své jednotky. Doplnila, že většina zaměstnanců televize byla evakuována.

Policie po odvysílání záběrů, na kterých jsou vidět ozbrojenci, uvedla, že do studií ve městě Guayaquil, které je nejlidnatější v Ekvádoru, vyslala své jednotky.

Později policie zveřejnila fotografie spoutaných osob ležících na zemi. Podle webu deníku El Universo policie informovala o zadržení 13 lidí, kteří násilně vnikli do studia a ohrožovali jeho osazenstvo.

Za posledních 24 hodin bylo na různých místech v Ekvádoru uneseno nejméně sedm policistů. Na internetu bylo zveřejněno video s třemi z nich. „Vyhlásili jste mimořádný stav, a my prohlašujeme policisty, vojáky a civilisty za válečnou kořist,“ zní na nahrávce. Na různých místech v zemi pak byly podle agentur slyšet výbuchy.

Vláda se rozhodla vyhlásit mimořádný stav na 60 dní a zákaz nočního vycházení od 23:00 do pěti hodin ráno. Opatření vyhlásila poté, co z věznice v neděli uprchl Adolfo Macías, známý spíše jako Fito. Ten vede mocný gang Los Choneros, který má podle expertů na 8000 členů. Podle agentur úřady považují Macíase za jednoho z nejnebezpečnějších lidí v zemi.

V Ekvádoru v posledních letech výrazně roste násilí. Země se stala tranzitní zemí pro pašování drog a začaly v ní působit drogové kartely. Čelí také častým vzpourám ve věznicích. Útěk šéfa drogového gangu ukazuje, že se zločinecké skupiny zřejmě dokázaly infiltrovat do bezpečnostních složek, píše agentura AFP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi