Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šokující rozhodnutí dánské královny: Abdikace! Trůn předá synovi Frederikovi

Aktualizováno -
31. prosince 2023
19:58
Autor: ČTK - 
31. prosince 2023
18:44

Dánská královna Margrethe II. odstoupí 14. ledna z trůnu, který předá svému nejstaršímu synovi, korunnímu princi Frederikovi. Oznámila to dnes v projevu, přenášeném televizí. Podle agentury DPA bylo toto oznámení překvapivé. Třiaosmdesátiletá královna uvedla, že nastal čas předat odpovědnost příští generaci.

V projevu královna připomněla, že je na trůnu už skoro 52 let. „Čas si vybírá svoji daň a neduhů přibývá. Nejde toho zvládnout tolik jako v minulosti,“ připustila panovnice, která letos v únoru podstoupila operaci zad. Lidem v Dánsku poděkovala za vřelost a podporu, jaké se jí během jejího působení na trůnu dostává. Poděkovala také za spolupráci vládám, které se za uplynulého více než půlstoletí v Dánsku vystřídaly, i parlamentu.

Dánská premiérka Mette Frederiksenová podle agentury AP označila Margrethe II. za „zosobnění Dánska“ a vyjádřila jí vděk za „celoživotní oddanost a neúnavnou práci pro království“. Královna často objížděla různá místa v Dánsku a pravidelně navštěvovala i Grónsko a Faerské ostrovy, autonomní území Dánského království, ve kterých se jí dostávalo nadšeného přijetí. V roce 2011 přicestovala za dánskými vojáky sloužícími v Afghánistánu.

DPA píše, že Margrethe II. vždy tvrdila, že na trůnu chce zůstat až do smrti, proto dnes dánskou veřejnost svým oznámením zaskočila. Když se lidé před palácem Amalienborg v centru Kodaně tuto novinu dozvěděli, začali spontánně tleskat.

Margrethe II. je nejdéle vládnoucí panovnicí v Evropě. Královnou byla prohlášena v lednu 1972 po smrti svého otce Frederika IX. Její role je převážně ceremoniální. Jde o druhou ženu na dánském trůnu.

Milla ( 3. ledna 2024 07:06 )

Schválně,za jak dlouho někdo přijde s tím že abdikuje kvůli rádobyaféře prince Frederika.Blbost jak poleno,v takovém případě by se na trůn přilepila chemoprénem.

Zobrazit celou diskusi