Návštěvnost z posledních dvou let už se vrátila k číslům obvyklým před pandemií koronaviru. V roce 2019, který ještě nepoznamenala protiepidemická opatření, si zoologickou zahradu v hlavním městě prohlédlo 1,46 milionu lidí. V covidových letech 2020 a 2021 se návštěvnost nedostala přes milion.

Celebrita Šiška

Největším chovatelským úspěchem Zoo Praha v roce 2023 a současně i jedním z největších úspěchů v celé její historii se stal odchov prvního mláděte luskouna v Evropě,“ uvedl Bobek. Samička luskouna krátkoocasého Šiška se v Praze narodila 2. února. Pražská zoo je teprve druhou evropskou zahradou, která kriticky ohrožené luskouny chová, pár těchto savců získala loni z tchajpejské zoologické zahrady na základě partnerské smlouvy mezi Prahou a tchajwanskou metropolí.

Mládě ježury australské matčin vak opustilo začátkem letošního února. S pomocí veterináře a chovatelů již přešlo z mateřského mléka na pevnou potravu a nyní váží více než 1,5 kilogramu, uvedl Bobek. První mládě ježury narozené v Praze předloni přechod na pevnou stravu nezvládlo a uhynulo.

Možnost chovat kriticky ohroženého morčáka paranského získala Zoo Praha jako první chovné zařízení mimo Jižní Ameriku a teprve druhé na světě. Pět párů této nejvzácnější kachny světa bylo do Prahy dovezeno z brazilského Zooparku Itatiba v říjnu. „Veřejnosti budou morčáci paranští představeni při zahájení nové hlavní sezony 23. března 2024,“ oznámil Bobek. Ve volné přírodě podle něj nyní žije méně než 250 jedinců tohoto ptáka, v lidské péči jich je téměř 70.

Ředitel zoo zmínil v souhrnu za letošní rok i dříve oznámený odchov dvou želv dlaždicovitých nebo návrat kapybar. Tito největší hlodavci světa se do pražské zoo vrátili po mnohaleté přestávce. „Samička hrabáče kapského Pieta dosáhla 16. září 2023 věku 32 let a 28 dní. U žádného jiného hrabáče nebyl nikdy doložen vyšší věk,“ doplnil Bobek.

Třetí nejnavštěvovanější v Praze

Zoologická zahrada patří k nejnavštěvovanějším místům v metropoli. V loňském roce se mezi turistickými cíli v Praze umístila třetí. První byla lanová dráha na Petřín, kterou se svezlo víc než 1,7 milionu lidí, druhý byl Pražský hrad, vyplývá z údajů státní agentury CzechTourism.

Video
Video se připravuje ...

Do pražské zoo se po 10 letech vrátily oblíbené kapybary Jiří Bálek, Zoo Praha

Fotogalerie
38 fotografií