Z památek, které PCT spravuje, zůstává nejnavštěvovanější stejně jako loni Petřínská rozhledna, na kterou zavítalo v červenci a srpnu 136 000 lidí. Loni ve stejné době to bylo zhruba 128 000. Staroměstskou radnici o letošních prázdninách navštívilo asi 71 500 lidí, bludiště na Petříně pak zhruba 91 000 návštěvníků. Na Staroměstskou mosteckou věž se přišlo podívat asi 23 000 turistů, na Prašnou bránu zhruba 16 500 lidí. „Návštěvnost věží také ovlivňuje i počasí, horké dny a podobně,“ uvedla mluvčí PCT Klára Janderová.

Počasí ovlivňovalo i návštěvnost pražské zoo. Její mluvčí Filip Mašek uvedl, že je zřejmé, že rozhodnutí potenciálních návštěvníků jít či nejít do zoologické zahrady závisí z drtivě většiny právě na počasí. „Letošní střídání velmi horkých dnů, kdy lidé navzdory mlžítkům, stinným místům a stánkům se zmrzlinou napříč areálem zoo zamíří primárně na koupaliště, a deštivých dnů, kdy i přes možnost návštěvy 15 vnitřních pavilonů lidé odkládají návštěvu zoo na den s lepším počasím, trend návštěvnosti mírně ovlivnilo,“ řekl Mašek.

„A to zejména tak, že v následující hezký den přišlo do zoo najednou velké množství lidí, a to bez ohledu na víkend či pracovní den,“ dodal. V červenci přišlo do trojské zoo 106 608 návštěvníků. Právě kvůli vlivu horkých či chladných dnů se podle Maška dá prázdninová sezona charakterizovat slovem nárazová či kolísavá.

Do sousedící trojské botanické zahrady pak za červenec a srpen přišlo zhruba 36 400 lidí, což je asi o 3000 návštěvníků více než loni. Podle ředitele Botanické zahrady Praha Bohumila Černého je letošní prázdninová návštěvnost průměrná.

Turistů v Praze loni meziročně výrazně přibylo, jejich počet ale stále nedosahuje čísel z předcovidových let. V pražských hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo 5,98 milionu turistů, což je asi 2,5krát více než v roce 2021, ale zhruba o dva miliony méně než před vypuknutím epidemie koronaviru v roce 2019. Přibylo především zahraničních turistů.

Fotogalerie
13 fotografií