Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rakušané chtějí vyčinit Rakušanovi. Policii trápí záplava nelegální pyrotechniky z Česka

Autor: ČTK - 
30. prosince 2023
15:21

Rakouští policisté při kontrolách na hranicích s Českem v poslední době lidem zabavili asi 25 000 kusů zakázané pyrotechniky nakoupené v českých obchodech. Informovala o tom rakouská veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice ORF, podle které chce ministr vnitra Gerhard Karner kvůli této věci jednat se svým českým protějškem Vítem Rakušanem.

Internetový portál ORF připomíná, že v Rakousku má dozor nad prodejem zábavní pyrotechniky na starosti policie, nikoliv obchodní inspekce jako v Česku. Podle Karnera je dohled na české straně třeba „nutně zpřísnit“. Řekl, že se o této věci „s jistotou bude bavit“ s českým resortním kolegou.

Rakouští zákazníci si v obchodech v Česku nakupují i takovou pyrotechniku, kterou v Rakousku mohou legálně vlastnit a odpalovat jenom lidé se speciálním výcvikem a úředním povolením. Policisté podle ORF říkají, že jen málokdo ví, že dovoz takových předmětů je v rozporu s rakouskými zákony a že se takto stává pašerákem. Za poslední dobu kvůli tomu trestnímu oznámení čelí asi 450 lidí, podle policie je oproti loňsku takových případů výrazně více.

ORF připomíná, že za uplynulé dva roky v Dolních Rakousích, které sousedí s Českem, o život při explozi zakázané pyrotechniky přišli tři mladí lidé. V rakouských nemocnicích kvůli úrazům způsobeným pyrotechnikou lékaři ročně ošetří v průměru 210 pacientů.

UFO1 ( 1. ledna 2024 09:47 )

Co zas ubrečenec vymyslí, nekvalitni jsou potraviny, proč by pyrotechnika byla kvalitní

Zobrazit celou diskusi