Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Radikální krok v Polsku: Oznámili likvidaci veřejnoprávní televize i rozhlasu!

Aktualizováno -
27. prosince 2023
21:10
Autor: ČTK - 
27. prosince 2023
18:47

Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz dnes rozhodl o likvidaci polské veřejnoprávní televize TVP, veřejnoprávního rozhlasu PR a státní tiskové agentury PAP. Své rozhodnutí podle serveru v prohlášení označil za reakci na veto zákona o rozpočtu na příští rok, které před Vánoci vydal polský prezident Andrzej Duda právě kvůli konfliktu o veřejnoprávní média.

„Za současné situace toto opatření umožní zajistit další fungování těchto společností, provést v nich nezbytnou restrukturalizaci a zabránit propouštění zaměstnanců z uvedených společností z důvodu nedostatku finančních prostředků,“ napsal Sienkiewicz a dodal, že likvidační status může vlastník společností, tedy stát, kdykoli odvolat.

Vlády v Polsku se tento měsíc ujala proevropská koalice v čele s premiérem Donaldem Tuskem a zahájila revizi veřejnoprávních a státních mediálních institucí, které se podle kritiků za osmiletého působení předchozí vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) staly nástrojem propagandy, píše agentura Reuters. Nový ministr kultury mimo jiné minulý týden jmenoval nové vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu a státní tiskové agentury PAP.

Změny se setkaly se silným odporem PiS, podle které vláda při jejich prosazování obešla běžné parlamentní postupy.

Duda kvůli postupu kabinetu 23. prosince vetoval zákon o rozpočtu na příští rok, který počítal s vyčleněním tří miliard zlotých (asi 17 miliard korun) pro veřejnoprávní média. Podle PAP dnes prezident Sejmu, dolní komoře polského parlamentu, předložil vlastní návrh zákona, který zahrnuje mimo jiné zvýšení učitelských platů.

Dudův poradce Marcin Mastalerek dnes Tuskovu vládu v reakci na rozhodnutí o likvidaci veřejnoprávních médií označil za „typického agresora“.

Video  Pavel a Duda mluvili o hrozbě útoku Ruska. Maďarka Nováková i Čaputová podpořily v Praze Ukrajinu.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

dynaty ( 30. prosince 2023 04:35 )

👍

amerlock ( 27. prosince 2023 22:18 )

ČT nezrušit ale zprivatizovat!! A Moravec si jí může klidně koupit a sedět před kamerou 24 hodin denně jako Soukup na Barrandově 😃

amerlock ( 27. prosince 2023 22:15 )

👍 👍
Jednoznačný souhlas!

amerlock ( 27. prosince 2023 22:13 )

200 je či není moc, o tom to není.
Spíš je to o tom, že mají roční rozpočet 7 miliard Kč/rok a už jím to nestačí a proto chtějí navýšení a přitom řada lidí se na českou TV z principu nedívá (včetně mne) a přitom si vesele vysílají reklamu ( říkají tomu akorát sponzorství) a dodají pokaždé, že peníze posílají do Fondu kultury. Kašle jím na to pes, ty peníze akorát obloukem se vrací do české TV.
Jak k tomu přijdou privátní TV, které nemají o nic horší nebo lepší program??
Je to do očí bijící sviňárna. Navíc z těch peněz si platíme my všichni Radu České televize a rozhlasu. Soukromníci žádnou radu nemají a když jo, tak zase si jí platí z peněz, které vydělají z reklamy.
Nadáváme na ceny potravín, energií a na druhou stranu nás vláda poučuje přes státní média, co si máme myslet. Je to v rozporu se vším demokratickým ale kapři si rybník nevypustí 👎

kokott ( 27. prosince 2023 21:32 )

To je hodné následování. Rozpustit ten parazitní moloch na Krkavčích horách. Dvě stovky výpalného měsíčně je pro řadu občanů velká částka. Za co bere generální ředitel ČT přes 270 000 měsíčně a milionové roční obměny ?

Zobrazit celou diskusi