Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Antisemitismus na Harvardu? Akademikové stojí za svou šéfkou. Univerzita nesmí ustoupit politickému tlaku

Autor: jmr - 
13. prosince 2023
16:53

Více než 700 pedagogů Harvardské univerzity se podepsalo pod petici naléhající na administrativu školy, aby odolala požadavkům na odvolání prezidentky školy Claudine Gayové kvůli poprasku, jenž způsobila její výpověď před Kongresem Spojených států o antisemitismu na kampusu školy. O situaci informuje stanice NBC News.

„My, podepsaní pedagogové, na vás nejsilnějším možným způsobem apelujeme, abyste chránili nezávislost univerzity a odolali politickým tlakům, které odporují závazkům Harvardu k akademické svobodě, včetně požadavkům po odvolání prezidentky Claudine Gayové,“ stojí v petici. „Kritická úloha ochrany kultury volného tázání se nemůže v naší rozmanité komunitě pokračovat, pokud dovolíme, aby byla její forma diktována vnějšími silami.“

Text petice médiím poskytla profesorka historie Alison Frank Johnsonová, jedna z pedagogů vedoucích tuto kampaň. Podle ní petici již na začátku týdne podepsalo 723 lidí, což je více než čtvrtina z celkového počtu pedagogů školy, který činí 2 452. Jména signatářů zveřejnit odmítla, ale uvedla, že je „velmi, velmi potěšena šířkou základny podpory.“

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Petice již byla doručena Harvardské korporaci, řídícímu orgánu, který teď bude rozhodovat o osudu Gayové méně než půl roku poté, co se ujala svého postu jako teprve druhá žena a vůbec první Afroameričan. Tiskové oddělení fakulty k petici dosud neuvedlo žádný komentář.

Podporu Gayové vyjádřila i výkonná rada Harvardské asociace absolventů, která ve svém vlastním otevřeném dopise uvedla, že za ní jednohlasně stojí. „V tomto obtížném čase máme v její vedení plnou důvěru,“ napsali členové komise.

Nátlak na Gayovou se ještě zvětšil o víkendu, když rezignovala prezidentka Pensylvánské univerzity Liz Magillová. Gayová, Magillová a prezidentka Massachusettského technického institutu Sally Kornbluthová se staly terčem kritiky poté, co se před Kongresem zdánlivě snažily vyhnout odpovědi na otázku, zda by měli být potrestáni studenti volající po genocidě Židů.  

Během pětihodinového slyšení se Gayová dostala do diskutabilní výměny názorů s republikánskou poslankyní za New York Elise Stefanikovou, když uvedla, že jí jsou takové projevy nenávisti „osobně odporné“ a jsou „v rozporu s hodnotami Harvardu.“ Proto se Stefaniková zeptala: „Nemůžete říct, že je to proti harvardskému kodexu chování?“

Gayová neodpověděla přímo, ale řekla, že Harvard „přijímá závazek ke svobodnému vyjadřování i těch názorů, které jsou nežádoucí, urážlivé nebo nenávistné – až když řeč přejde v činy, dochází k porušení našich pravidel vůči šikaně, obtěžování a zastrašování.“

Magillová Stefanikové odpověděla podobným způsobem, který kritici nazvali právnickým a vyhýbavým. Na přímou otázku o školním kodexu chování odvětila, že by rozhodnutí záleželo na kontextu.

Gayová se za své poznámky již omluvila. „Zapletla jsem se do v té chvíli již protáhlé a nepřátelské výměny názorů o pravidlech a postupech,“ uvedla v rozhovoru pro studentské noviny The Harvard Crimson. „Nepodařilo se mi vyjádřit, jaká je má pravda.“

Výpověď univerzitních prezidentek se rozšířila po sociálních sítích a shledala se se zuřivou kritikou od Bílého domu, politických lídrů obou stran, zástupců židovské komunity, absolventů i dárců. Odvetu proti nim vedou hlavně Stefaniková a investor Bill Ackman.  

„Jedna pryč. Dvě zbývají,“ napsala Stefaniková na sociální síti X po oznámení rezignace Magillové. Ackman také zveřejnil příspěvek, podle kterého se teď jeho pozornost upíná k sesazení Gayové a Kornbluthové.

Stefaniková navíc prohlásila, že Sněmovní komise vzdělání a práce začne vyšetřovat Harvard, MIT, Pensylvánskou univerzitu a další nespecifikované univerzity s plným využitím předvolávacích pravomocí. „Použijeme plnou autoritu Kongresu, aby se tyto školy za svá selhání zodpovídaly na globálním jevišti,“ uvedla.

Profesor ústavního práva Laurence Tribe potvrdil, že je jedním z pedagogů, kteří podepsali podpůrnou petici. Minulý týden přitom na X kritizoval svědectví Gayové jako „zdráhavé, klišé a bizarně vyhýbavé.“ V rozhovoru uvedl, že mu tyto dvě pozice přijdou zcela konzistentní.  

„Nadále si myslím, že její odpověď byla příšerná,“ řekl. „Dokonce mám za to, že její neschopnost Elise Stefanikové smysluplně odpovědět byla tak vážná, že vzbudila pochyby, jestli Harvardská korporace vůbec zvolila moudře, když jí svěřila zodpovědnost tuto univerzitu vést.“

„To, jestli je pro svou pozici tím správným člověkem, je ale úplně odlišná otázka od toho, zda se má teď Harvard podvolit nátlaku takových, jako je Elise Stefaniková, která už dlouho vede válku proti jakémukoliv liberalismu na vysokoškolských kampusech i kdekoliv jinde,“ dodal.

Ve sloupku vydaném novinami The Boston Globe kritizoval společenské a politické prostředí univerzity i Steven Pinker, tamní profesor a proslulý lingvista. Přesto napsal, že nevěří, že je „vyhazov Gayové na toto fiasko vhodnou odpovědí.“

Válka mezi Izraelem a Hamásem rozdělila vysokoškolské kampusy po celých Spojených státech a vedla k protestům a konfrontacím mezi studenty. Židovští a muslimští studenti vyjádřili obavy z nenávistných projevů, obtěžování a výhrůžek. Všechny tři prezidentky univerzit ve svých výpovědích opakovaně odsoudily jak antisemitismus, tak islamofobii.

Video  Výbuch na mostu Rainbow Bridge zachytily kamery.  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi