Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ekologičtí radikálové poničili známou památku v Benátkách. Baziliku sv. Marka potřísnili bahnem

Autor: ČTK, jmr - 
7. prosince 2023
18:23

Skupina ekologických aktivistů dnes postříkala směsí bahna a kakaového prášku fasádu baziliky svatého Marka v Benátkách, policie šest z nich zadržela. Informovala o tom agentura DPA. Příznivci hnutí Ultima Generazione (Poslední generace) protestovali proti podle nich nedostatečným opatřením na ochranu klimatu, památku nijak trvale nepoškodili.

Aktivisté stříkali na bílé sloupy a fasádu baziliky hnědou směs vody, bahna a kakaa pomocí hasicího přístroje. Poté před ní stáli s transparentem, který vyzýval vládu k ustavení fondu na nápravu škod způsobných změnami klimatu. Do něj by podle představ hnutí mělo jít nejméně 20 miliard eur.

„Benátky budou brzy pod vodou, nic z toho tady už nebude. Všechno bude pokryté bahnem a my zemřeme,“ citovala agentura ANSA slova jednoho z účastníků protestu.

Starosta Benátek Luigi Brugnaro protestní akci odsoudil, stejně jako ministr kultury Gennaro Sangiuliano, podle něhož se jedná o zbabělé gesto ekologických vandalů.

Hnutí Ultima Generazione se snaží přitáhnout pozornost ke svým akcím právě využitím známých památek. Letos při demonstraci proti fosilním palivům obarvili vodu v římské Fontáně di Trevi, loni polili barvou budovu operního domu La Scala v Miláně. Italská vláda chce kvůli tomu prosadit přísnější pokuty za podobné přečiny, měly by dosahovat až 60.000 eur (1,5 milionu korun).

Video  V Benátkách se převrhla s turisty gondola.  - tiktok/ienaridens69
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi