Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

13 mrtvých turistů po výbuchu sopky Merapi! Další lidé utrpěli v Indonésii popáleniny

Aktualizováno -
5. prosince 2023
08:03
Autor: ČTK - 
4. prosince 2023
06:48

Záchranáři pátrající po lidech, které o víkendu zasáhla erupce indonéské sopky Merapi, našli další dvě těla. Počet obětí tak stoupl na 13 a stovky lidí stále hledají deset turistů, kteří zůstávají na seznamu pohřešovaných. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Sopka ležící na ostrově Sumatra vychrlila sloupec popela do výšky tří kilometrů, který zahalil nebe, a pak vrstva sopečného popílku pokryla okolní vesnice. V době erupce bylo v oblasti 75 turistů, z nichž se většinu podařilo evakuovat. Někteří ale utrpěli popáleniny.

V pondělí bylo nutné pátrací operace na 2891 metrů vysoké sopce zastavit kvůli další, slabší erupci. Dnes bylo pátrání obnoveno, přestože seismologové varují před další aktivitou sopky.

Ahmad Rifandi z monitorovací stanice Merapi řekl agentuře AFP, že pozoroval pět erupcí od půlnoci do osmi hodin ráno místního času. „Merapi je stále aktivní. Nevidíme výšku sloupce sopečného popela, protože je zahalená mraky,“ dodal.

Indonésie leží na takzvaném tichomořském ohnivém kruhu - geologicky nejaktivnější oblasti na Zemi, kde jsou sopečné výbuchy a zemětřesení častá. V Indonésii se nachází přibližně 130 aktivních sopek. Merapi patří k nejaktivnějším z nich a je také oblíbeným cílem turistů. Některé trasy vedoucí na vrchol byly letos otevřeny až v červnu kvůli erupcím trvajícím od ledna do února.

Nejtragičtější erupce sopky Merapi v nedávné historii byla v roce 1979, kdy zahynulo 60 lidí.

Video  Výbuch sopky Marapi v Indonésii na jaře 2023  - Reuters
Video se připravuje ...

khonsun ( 10. prosince 2023 17:29 )

Tady si pisalkove pletou nazvy sopek. Melo by se zakazat mladsim 18 let to cist, nebot se mohou domnivat, ze i takove desinformace jsou normalni. Blbe se to ke staru odnaucuje!

Lomikel ( 5. prosince 2023 11:52 )

jó, jó, svět se mění...
Když jsem kdysi chodil do školy základní, tak sopka Merapi byla na Jávě, nedaleko Yogdžakarty.
A ta potvora se dneska přestěhovala o tisíc kilometrů dál na Sumatru.
Holt taková toulavá sopka. Snad jí nebolí nožičky ?
Teď aby se nám náhodou nepřestěhoval Vesuv ke Kardašově řečici... 😁

Zobrazit celou diskusi