Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zimní říše divů. Jill Bidenová oblékla Bílý dům do vánočního, inspiraci našla u dětí

Autor: jmr - 
30. listopadu 2023
18:05

První dáma Spojených států amerických Jill Bidenová tento týden odhalila letošní vánoční výzdobu Bílého domu. Zvolené téma tentokrát zní „Magie, úžas a radost,“ informuje CNN.

Vánoční výzdoba Bílého domu patří k povinnostem první dámy a obzvláště v posledních letech byla v USA ostře sledovaná. Předchůdkyně Bidenové Melania Trumpová byla po dobu úřadování svého manžela kritizovaná za přehnanou opulenci a v očích veřejnosti si také přitížila výroky o tomto úkolu na uniklé nahrávce. Mezi ty patřilo také prohlášení „Je mi to u p*dele, ale dělat to musím.“

Bidenová pak při svém prvním pokusu s tématem „Dárky od srdce“ také veřejnost zrovna neohromila a mnozí jí tenkrát vyčítali přílišnou strohost. Loni se již situace zklidnila s tématem „My lidé.“ A jak tedy vypadá provedení letošního „Magie, úžas a radost“?

To se veřejnost dozvěděla při oficiálním odhalení, kde Bidenová vysvětlila, že inspirací pro tuto tématiku byl dětský pohled na svět. Tomu odpovídají dopisy pro Santu Clause, které jako by samy létaly do starých poštovních schránek a zase ven, nebo klasický vláček, který projíždí kolem pětiapůlmetrové ozdobené jedle. Chodby pak lemují všemožné kandované pochutiny včetně obřího Bílého domu z perníku.

„Děti nejsou vázány časem a přirozeně znají krásu: velkolepou barevnou mozaiku podzimního listí navršeného na smaragdovém trávníku; dechberoucí rytmus jemného práškovitého sněhu padajícího ze zářící noční oblohy,“ řekla Bidenová, když do Bílého domu vpouštěla rodiny příslušníků Národní gardy a armády, jež byly prvními návštěvníky, kteří si mohli sváteční výzdobu vychutnat.“

„Svátky nabízejí čas na zamyšlení a oddech od našich uspěchaných životů. Je to čas, kdy jsme plně s našimi přáteli a rodinami. Je to také čas vděku,“ dodala.

Na otázku, jak se inspirovala od dětí, odpověděla následovně: „Protože, jak víte, děti nás mohou mnohé naučit, pokud budeme dost moudří na to je poslouchat, jak zůstat v okamžiku, i když nás k sobě volá rušný svět, jak se otevřít lásce a úžasu a užívat si každou chvíli, ať je jakkoliv všední, jak najít krásu na zastávce metra.“

Každý pokoj má tak zachytit dětský „čistý, nefiltrovaný úžas a představivost.“ K tomu účelu ve výzdobě slouží 98 vánočních stromků, 72 věnců, 4,5 kilometru stuhy, 33 892 ozdob a 142 425 světýlek. Ty v Bílém domě za jediný týden rozmístilo více než 300 dobrovolníků. Vidět by je během svátků podle odhadů Bílého domu mělo přibližně 100 000 návštěvníků.

Historická asociace Bílého domu již dříve odhalila design letošní oficiální vánoční ozdoby. Tou je věnec ozdobený cherubíny, panenkami, holubicemi, hvězdami, květinami, perníkovými panáky a dalšími ozdobami, který byl inspirován ručně vyráběnými dekoracemi používanými za administrativy 38.

Vánoční výzdoba Bílého domu (2023) Vánoční výzdoba Bílého domu (2023) | Reuters
prezidenta Geralda Forda.

Ozdoby nemají za cíl Bílý dům pouze zkrášlit, ale také poukázat na některé méně známé příběhy z americké minulosti. Proto byly v předešlých letech jako dekorace použity například i požární vůz, parní lokomotiva nebo helikoptéra.

Video  Bidenův pád  - Reuters
Video se připravuje ...

ivana kollerova ( 1. prosince 2023 16:49 )

preplacane. nelibi

Zobrazit celou diskusi