Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hamás propustil dalších 17 rukojmích: Nejdříve to odmítal, po zásahu Egypta s Katarem otočil

Aktualizováno -
25. listopadu 2023
23:19
Autor: ČTK, Mii - 
25. listopadu 2023
17:52

Ozbrojené křídlo hnutí Hamás předalo zástupcům Červeného kříže v Pásmu Gazy 13 izraelských rukojmích a čtyři cizince, uvedla agentura Reuters. To samé křídlo dnes večer původně uvádělo, že chce propouštění odložit, což vyvolalo bouřivé reakce, načež Egypt a Katar začaly přesvědčovat Hamás, ať rukojmí přeci jen propustí. 

První zprávy hovořily o propuštění 20 lidí, nakonec jich je pouze 17, agentura Reuters původní bilanci opravila. Všichni propuštění cizinci jsou občané Thajska, mezi Izraelci jde znovu o ženy a děti, většina z nich byla unesena z kibucu Beeri.

Podle serveru The Jerusalem Post je mezi propuštěnými 9letá Emily Hand, kterou teroristé unesli z kibucu Be'eri. Původne se myslelo, že už není naživu. Emily má izraelsko-irské občanství. Teroristé podle serveru propustili také 3letou Yahel Shoham.

Kompletní seznam izraelských propuštěných podle The Times of Israel.

  • Shoshan Haran, 67 - její dcera Adi Shoham, 38 - její děti Yahel, 3 a Naveh, 8
  • Shiri Weiss, 53 - její dcera Noga Weiss, 18 
  • Maya Regev, 21
  • Hila Rotem, 12 
  • Emily Hand, 9
  • Noam Or, 17 - Alma Or, 13
  • Noam Avigdori, 12 - její matka Sharon Avigdori, 52

Dramatické okolnosti

Kolem předání rukojmích v Pásmu Gazy panovaly nejasnosti, jeho postup se ale prokazatelně zdržoval vzhledem k tomu, že podle původního časového plánu mělo hnutí Hamás zajatce osvobodit kolem 15:00 (16:00 SEČ). Brigády Kásam, které jsou ozbrojeným křídlem Hamásu, na síti Telegram večer uvedly, že zdržení má na svědomí Izrael, který údajně nedodržuje podmínky dohody o klidu zbraní.

Server Times of Israel v tomto kontenxtu informoval, že ve městě Eljal se ozvaly exploze a aktivoval se systém protivzdušné obrany. Izraelská amáda to nepotvrdila.

Vysoký představitel Hamásu stanici BBC potvrdil, že odklad při propuštění rukojmí souvisel s tím, že Izrael údajně porušil některá ujednání z dohody o příměří. Konkrétně jmenoval nedostatečnou humanitární pomoc v severní části Pásma Gaza nebo to, že Izrael prý na poslední chvíli změnil seznam palestinských vězňů, kteří se mají dostat na svobodu. Zdroje z izraelské vlády podle BBC porušení dohody popřely.

Svoboda pro 20 lidí

Zástupce Hamásu v Libanonu Usáma Hamdán pro stanici  Al-Mayadeen uvedl, že se snažil „vyřešit problémy“ s propouštěním rukojmích. Nicméně není jisté, jakou moc Hamdán drží, když většinu rozhodnutí od vypuknutí války tvoří lídři skupiny v Gaze.

Katar se podle The Times of Israel také snažil krizi zažehnat. Izraelské média totiž citovala nejmenovaného izraelského představitele, který uvedl, že pokud rukojmí nebudou propuštěni do půlnoci, tak Izrael obnoví vojenskou operaci a plánované příměří skončí předčasně. Snahy Kataru nakonec společně s Egyptem byly podle agentury Reuters úspěšné.

„Po určitém zdržení se podařilo po kontaktech Kataru a Egypta s oběma stranami překonat překážky pro propuštění vězňů a dnes večer bude propuštěno 39 palestinských civilistů, zatímco Pásmo Gazy opustí 13 izraelských rukojmích a sedm cizinců,“ uvedl mluvčí katarského ministerstva zahraničí Mádžid Ansárí.

První lidé propuštění v pátek

V pátek se dostala na svobodu první skupina 24 rukojmích, mezi kterými bylo 13 izraelských žen a dětí, deset Thajců a jeden občan Filipín. Podle dohody o dočasném čtyřdenním příměří, které začalo platit v pátek, má Hamás osvobodit dohromady 50 rukojmích výměnou za propuštění 150 Palestinců z izraelských věznic.

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

pindal ( 25. listopadu 2023 20:41 )

Sice té válce nerozumím,ale když čtu,­ozná­mil,zas­tavil­,žádá,­pošle,­dovo­lil,sou­hlasil­,,ne­potvrd­ila,­potvrd­il,změ­nil,pop­řely,­uvedl,­že se snažil­,sna­žil,za­žehnal­,média citovala,tak si uvědomuji,kolika lidem to dává,najednou, smyslplnou práci. 😃

pindal ( 25. listopadu 2023 20:17 )

Lidé,používejte zdravý rozum,lidi už dnes by měli být na takové úrovni uvědomění,že ta malá Země je zde pro všechny a je tu místa dost.Ti,kteří si myslí,že mají větší nárok, se budou muset uskrovnit.Tato myšlenka,že Člověk není na světě kvůli tomu,aby našetřil hromadu majetku,ale aby se učil ze života ,je prav­divá­.Nevál­čete,­nepo­nižuj­te se,jsme lidi. 😃

Zobrazit celou diskusi