Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

KLDR úspěšně vyslala špionážní družici na oběžnou dráhu, diktátor Kim přihlížel. Přijde i jaderný test?

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2023
06:44

Severní Korea úspěšně vyslala špionážní družici na oběžnou dráhu, potvrdil dnes předchozí tvrzení Pchjongjangu jihokorejský parlamentní zpravodajský výbor. S odkazem na informace jihokorejských zpravodajských služeb uvedl, že KLDR s vysláním satelitu pomohlo Rusko.

Pchjongjang se již letos v květnu a v srpnu pokusil vyslat do vesmíru svou vlastní špionážní vojenskou družici, oba starty však skončily neúspěchem. Data z těchto dvou pokusů Severní Korea zaslala Rusku, které jí z údajů zpracovalo analýzu. Satelit díky tomu dosáhl zemské orbity.

Jižní Korea a Spojené státy už dříve obvinily KLDR z dodávek vojenského materiálu Rusku pro jeho válku na Ukrajině výměnou za ruskou vojenskou vesmírnou technologii. Moskva i Pchjongjang tato tvrzení odmítají. Podle analytiků přitom má technologická schopnost vypouštět rakety do vesmíru značný význam pro vývoj balistických raket, jejž Pchjongjangu zakazují četné rezoluce OSN, píše agentura AFP.

Jihokorejský parlamentní výbor dnes rovněž upozornil, že Severní Korea by mohla příští rok vyslat do vesmíru další družice a provést jaderný test.

Vláda v Soulu už v souvislosti se severokorejským startem rozhodla o částečném pozastavení platnosti vojenské dohody s KLDR, jejímž cílem je snížení napětí na Korejském poloostrově. Severní Korea obratem učinila totéž.

Video  Propaganda z KLDR: Dokument detailně líčí a opěvuje návštěvu Kima u Putina  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi