Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ve Francii se šíří projevy antisemitismu: Chlapec zaútočil na rabína, další chtěl pobodat učitelku

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2023
17:55

Dospívající chlapec v pařížském metru napadl rabína, arabsky na něj křičel a kopl ho do zad. Chlapce, který tvrdí, že je mu 14 let a pochází ze Sýrie, dnes zadržela policie. Policie na předměstí Paříže dnes zadržela také školáka, který řekl spolužákům, že chce pobodat učitelku matematiky, protože je Židovka. O incidentech s možným antisemitským motivem dnes informovala stanice BFM TV a deník Le Figaro. V Itálii se dnes na zdech objevily hákové kříže, uvedla agentura ANSA.

Od propuknutí bojů mezi radikálním hnutím Hamás a Izraelem se ve Francii množí antisemitské činy. Podle ministerstva vnitra jich bylo za poslední měsíc více než 1100, což je třikrát více než za celý loňský rok. Ve Francii žije velmi početná židovská i muslimská komunita, které patří k největším v Evropě.

Ve středu odpoledne šel muž oblečený v rabínském oděvu průchodem mezi stanicemi metra La Chapelle a Gare du Nord. Potyčku mezi rabínem a mladíkem nahlásili přepravci další cestující a potvrdily ji i záběry z bezpečnostních kamer. Napadený nebyl zraněný, ale rozhodl se podat trestní oznámení.

Chlapce, který po útoku utekl, zhruba po hodině zadrželi bezpečnostní zaměstnanci dopravního podniku ve stanici La Chapelle. Před policií vypověděl, že se narodil v roce 2009 v Sýrii. Policisté u něj nenašli žádný nebezpečný předmět a identita, kterou hoch uvedl, není na seznamu nebezpečných osob, uvedla stanice BFM TV.

Ve středu večer policie zadržela žáka základní školy Édouarda Maneta na pařížském severním předměstí Villeneuve-la-Garenne. Hoch podle výpovědi spolužáků 20. října prohlásil, že chce pobodat učitelku, „protože je Židovka“. Když se o tom od vedení školy dozvěděla zmíněná učitelka, podala trestní oznámení. Žák ve vazbě činy popřel, škola se k nim nevyjádřila, píše Le Figaro.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

V Itálii se dnes na zdech domů v římské židovské čtvrti objevily hákové kříže a Davidovy hvězdy, mezi nimiž bylo rovnítko. Deník La Repubblica upozorňuje, že se symboly objevily na výročí takzvané Křišťálové noci, nacistického pogromu na Židy v roce 1938. Nedávno byly v Římě poničeny čtyři kameny připomínající památku lidí deportovaných do nacistických koncentračních táborů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi