Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kojenec (†5 měs.) se utopil při vyloďování. Na italský ostrov dorazilo 5000 migrantů za jeden den!

Aktualizováno -
13. září 2023
12:12
Autor: ČTK - 
13. září 2023
09:47

Na italský ostrov Lampedusa dorazilo v úterý přes 5000 migrantů, což je během jediného dne rekordní počet. Dnes od půlnoci přibyla skoro tisícovka dalších utečenců, nápor nově příchozích tedy nepolevuje, napsala agentura ANSA. Při chaotickém vyloďování zachráněných migrantů z plavidla pobřežní stráže se dnes ráno utopil pětiměsíční kojenec.

V úterý na Lampedusu připlulo 110 lodí, které vezly 5112 migrantů. Dnes zatím úřady napočítaly 23 dalších člunů. Podle agentury ANSA v přístavu na Lampeduse panuje zmatek, migranti se tísní na mole a pracovníci zdejšího zařízení pro migranty jsou vyčerpaní.

Tragédie se stala po 4:00 ráno, kdy pobřežní stráž přivezla k pevnině 46 zachráněných migrantů. Při chaotickém manévru několik lidí spadlo do vody, a to včetně pětiměsíčního chlapce, který se utopil.

Video  Italský ostrov Lampedusa pod náporem migrantů: Dorazilo jich rekordní množství  - Reuters
Video se připravuje ...

Lampedusa je častým cílem lodí vyplouvajících z pobřeží Tuniska, protože je od něj vzdálená jen zhruba 200 kilometrů. Středisko pro migranty na ostrově má kapacitu pro 400 osob a je chronicky přeplněné.

Podle dat italského ministerstva vnitra letos do 11. září do Itálie přes moře dorazilo více než 116 000 migrantů, loni to ve stejném období bylo něco přes 63 000. Francie v úterý oznámila, že kvůli prudkému nárůstu nelegální migrace zdvojnásobí ostrahu hranic s Itálií.

Tři děti a žena zemřely při potopení lodi u Tuniska

Rušno je přitom i na samotném počátku migrační trasy do Itálie. Při potopení lodi s migranty u tuniského přístavu Sfax zemřely tři děti a jedna žena, 21 lidí se podařilo zachránit. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval soudce Fauzí Masmúdí. Ten uvedl, že všichni pasažéři pocházeli z Tuniska.

Tunisko a zejména město Sfax ležící na jihovýchodě země je nejčastějším výchozím bodem pro migranty, kteří přes moře míří do Itálie. Lampedusa je od Tuniska vzdálena asi 190 kilometrů.

Video  Chlapec a moře: Tisíce migrantů se vydaly z Maroka do španělské enklávy  - Reuters
Video se připravuje ...

Wells ( 14. září 2023 23:14 )

Evropa si na sebe upletla bič.

stařec ( 13. září 2023 13:03 )

A ne jen s migrantama ale i s politikama!!!!!

tarrica ( 13. září 2023 13:01 )

Proč si nevezmeme příklad z Austrálie ? Já zatím v širokém okolí neznám migranta z tmavší pleti, který v poslední době dorazil a pracuje. Nemají hyg.návyky, neumí souvisle pracovat např.sedm hodin, neznají pojem pořádek a povinnost, nemají snahu učit se řeč.
Umí natáhnout ruku , mladí chlapi, co by svou zemi mohli ,,vybudovat,, a zvelebit.
Početně je jich na to dost.
Vracet zpátky.

Martin Šíma ( 13. září 2023 12:48 )

Nevidím žádné ženy a děti, takže šup zpátky na palubu

bullshit ( 13. září 2023 12:27 )

Co budou dělat až se sem přesune celá Afrika s doktory a inženýry. Soumrak Evropy díky vohnoutům co velí EU, Rusové se musí chytat za břicho smíchem jací jsme blbci...

Zobrazit celou diskusi