Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sedm mrtvých včetně holčičky (†5) po řádění bouře Ciarán v Evropě: Vichr dosáhl 207 km/h!

Aktualizováno -
2. listopadu 2023
21:40
Autor: ČTK - 
2. listopadu 2023
08:25

Nejméně sedm lidí zemřelo na západě Evropy po úderu bouře Ciarán. Ta dnes od Británie přes Francii po Německo vyvracela stromy a zaplavovala ulice měst. Na řadě míst byla přerušena silniční i železniční doprava, aerolinky zrušily stovky letů. Více než milion domácností je bez proudu a úřady varují, že mohou přijít další záplavy. Velmi silný vítr může podle meteorologů působit problémy až do pátečního rána.

Dva lidé včetně pětiletého ukrajinského dítěte dnes podle televize RTBF zemřeli v belgickém městě Gent, když na ně na různých místech spadly větve stromů. Druhou obětí byla čtyřiašedesátiletá návštěvnice z Německa, jejíž dceru pád větve těžce zranil. Další člověk utrpěl vážné zranění u Antverp, když se na něj zřítila opěrná zídka. Francie hlásí dva mrtvé a šestnáct zraněných, často zasahujících hasičů. Jednou z obětí je řidič, na jehož kamion spadl strom nedaleko města Remeš na severu země. Další je senior, který zemřel u města Le Havre po pádu z výšky, když jej zasáhla okenice jeho domu vytržená prudkým větrem.

Padající stromy zabíjely podle médií i v obci Rammelsberg v severní části Německa, ve městě Venray na jihovýchodě Nizozemska a ve španělské metropoli Madridu, kde v jednom z parků zemřela 23letá žena.

Na většině míst doprovázel mohutnou tlakovou níži velmi silný vítr. Jeho poryvy v Bretani na severozápadě Francie místy dosáhly rychlosti až 207 kilometrů v hodině, více než stokilometrovou rychlost hlásí mnoho míst v dalších zemích.

Bouře výrazně zasáhla do dopravy. Jen nizozemská letiště zrušila stovky letů, omezen je i letecký provoz v Belgii. Británie přerušila letecké spojení s ostrovy Jersey a Guernsey, na nichž jsou podle stanice BBC dopady bouře nejhorší za posledních 36 let.

Řada silnic ve většině zmíněných zemí je neprůjezdná kvůli popadaným stromům. Nejezdí i některé vlakové spoje, přerušeno bylo například železniční spojení mezi nizozemskými městy a Paříží. Některé lety do Antverp a v opačném směru byly odkloněny na bruselské letiště. S tím se počítá i v pátek, pokud vítr nepoleví.

Kvůli očekávaným prudkým nárazům větru byla zastavena lodní doprava mezi Severním mořem a řekou Westerschelde na jihozápadě Nizozemska. Nevyplouvají ani některé trajekty na ostrovy v pobřežním Waddenském moři. Od půlnoci byla zastavena doprava v přístavu města Gent. Naproti tomu přístav v anglickém Doveru po několika hodinách obnovil provoz trajektů, u vjezdu ale nadále zůstávají dlouhé fronty a očekávají se zpoždění.

Ve Francii byl kvůli bouři bez proudu 1,2 milionu domácností, z toho 750 tisíc v Bretani. V Británii se dočasně bez elektřiny ocitly desítky tisíc lidí. V některých oblastech jižní Anglie i Skotska stále platí varování před povodněmi, které mohou po přechodu bouře následovat.

Meteorologové v Belgii a Nizozemsku večer varovali, že vítr s nárazy až 90 kilometrů v hodině bude některé regiony trápit i přes noc. Výstraha trvá do pátečního rána.

nadčasový MP ( 2. listopadu 2023 09:51 )

Všechno prospěšné je stále někde jinde, než u nás. U nás (tam, kde bydlím) se měsíce nepohnul lísteček stromu a vzduch je nedýchatelný.

Zobrazit celou diskusi