Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šílené záběry z Ruska: Rozzuřený dav obsadil letiště v Dagestánu a hledal Židy

Aktualizováno -
29. října 2023
21:06
Autor: Mii - 
29. října 2023
20:25

Sociální sítě v neděli večer začaly plnit záběry z Machačkaly, hlavního města ruské republiky Dagestánu. Rozzuřený dav podle nich vtrhl na místní letiště a začal jej prohledávat, cílem mělo být najít cestující z Izraele a napadnout je. Na letiště byl totiž plánovaný přílet letadla z Tel Avivu, píše server The Times of Israel.

Podle serveru útočil dav složený z příznivců Palestiny. Lidé do terminálu letiště doslova vtrhli, začali po něm pobíhat a prohledávat jej, eventuálně se dostali i do místa, kde letadla parkují. Zastavovali také auta a cestujícím kontrolovali pasy, zda náhodou nejsou z Izraele. Někteří členové během incidentu vykřikovali Alláhu akbar.

Situaci na letiště následně přišla řešit ruská zásahová jednotka OMON, nějaký čas trvalo, než se jí začalo dařit dav zklidnit. 

Podle deníku Izvestija a televize RT vtrhli demonstranti na střechu letiště. Na videozáznamech zveřejněných na sociálních sítích je vidět, jak desítky lidí boří zábrany nebo vyrážejí dveře uvnitř terminálu. Jedno z videí ukazuje muže, jak stojí na jednom z křídel letadla ruské letecké společnosti Red Wings.

Ruská státní agentura TASS informuje, že ruská Federální agentura pro leteckou dopravu se rozhodla do odvolání letiště Machačkala uzavřít. Letadla byla přesměrována na jiné letiště. „Vzhledem k pronikání neznámých osob na odbavovací plochu letiště Machačkala bylo přijato rozhodnutí o dočasném uzavření letiště pro obsluhu letů při příletu a odletu,“ stojí v prohlášení.

Letadlo společnosti Red Wings z Tel Avivu podle specializovaného webu Flightradar přistálo v Machačkale v 19:00 místního času (17:00 SEČ). Podle nezávislého ruského média Sota šlo o tranzitní let, který měl ve 21:00 místního času opět odstartovat do Moskvy. Prozatím nebylo možné zjistit, zda je letadlo stále na letištní ploše a co je s jeho cestujícími.

Zelenskyj: Nenávist je součástí ruské kultury

K incidentu se vyjádřil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj není ojedinělý, ale je „součástí ruské široce rozšířené kultury nenávisti vůči jiným národům, kterou šíří státní televize, učenci a úřady“. 

„Ruský ministr zahraničí pronesl za poslední rok řadu antisemitských poznámek. Ruský prezident také použil antisemitské nadávky. Pro ruské propagandistické mluvící hlavy v oficiální televizi je nenávistná rétorika rutinou. Dokonce i poslední eskalace na Blízkém východě vyvolala antisemitská prohlášení ruských ideologů,“ napsal Zelenskyj, jehož země se brání agresivnímu ruskému útoku.

Video  Dav v Dagestánu vtrhl na letiště a hledal Židy (29.10.2023).  - reprofoto X
Video se připravuje ...

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online