Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Aktivistka Greta dva dny po zadržení policií: V Londýně vyrazila na další protest

Autor: ČTK - 
19. října 2023
13:18

Dvacetiletá švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová, která byla tento týden zadržena v Londýně při demonstraci proti velkým ropným společnostem, se dnes ráno v britské metropoli zúčastnila dalšího protestu. Podle britské agentury PA demonstrovala před budovou banky JP Morgan ve finanční čtvrti Canary Wharf.

Při dnešní protestní akci sedělo několik lidí na zemi a pokoušeli se tak zablokovat přístup k bankovní budově. Na jednom transparentu stálo: „Přestaňte financovat fosilní paliva“.

V úterý Thunbergová společně s dalšími protestujícími demonstrovala před luxusním hotelem InterContinental na londýnské ulici Park Lane, kde měli konferenci manažeři velkých ropných firem, jako je Shell, Aramco či Equinor. Podle médií se demonstranti posadili na chodník před vchodem do hotelu a bránili účastníkům akce ve vstupu.

Ve středu britská policie Thunbergovou obvinila z narušení pořádku. Švédka poté byla propuštěna na kauci a před soudem by měla stanout 15. listopadu. Úřady obvinily i dalších 25 lidí.

Švédská aktivistka se v posledních letech stala symbolem klimatických protestů mladé generace. Na akce po celé Evropě pomáhá přitáhnout pozornost médií, někdy přitom skončí i v rukou policie. Podobně jako v Londýně tomu bylo i ve Švédsku, Norsku či Německu. Letos dostala ve své rodné zemi již několik pokut za neuposlechnutí policie, naposledy minulý týden 4500 švédských korun (přes 9500 korun českých).

Video  Řidič surově napadl klima aktivisty blokující dopravu v Mannheimu.  - Instagram
Video se připravuje ...

bre-burda ( 19. října 2023 14:30 )

Tahle husička přece má patent na pravdu. Ať udělá, co udělá, vždy je to správné!

Zobrazit celou diskusi