Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dohra protestu proti ropným firmám v Londýně. Policie sebrala aktivistku Gretu

Autor: ČTK - 
17. října 2023
16:59

Londýnská policie dnes zadržela klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou, která se v britské metropoli zapojila do demonstrace proti velkým ropným firmám. Informovala o tom britská média. Dvacetiletá Švédka již několikrát problémy se zákonem měla a švédský soud ji minulý týden za neuposlechnutí policie udělil pokutu.

Skupina demonstrantů se dnes sešla před luxusním hotelem InterContinental na londýnské ulici Park Lane, kde měli konferenci manažeři velkých ropných firem, jako je Shell, Aramco či Equinor. Thunbergová a další se posadili na chodník před vchodem do hotelu a podle médií bránili účastníkům akce ve vstupu. Policisté skupinu lidí včetně Thunbergové odvedli. 

Video pořízené televizí ITV News ukazuje, jak policisté naložili mladou Švédku do auta, kterým ji spolu s dalšími aktivisty odvezli k výslechu.

Policie na sítí X uvedla, že zadržela šest lidí kvůli blokování dopravy a dalších 14 za narušování veřejného pořádku.

„Svět se topí ve fosilních palivech. Lidé po celém světě trpí a umírají v důsledku klimatické krize způsobené těmito podniky,“ řekla během protestu Thunbergová. Na dnešní akci podle ní „bezpáteřní politici uzavírají dohody se zástupci destruktivního průmyslu“, což bylo podle ní třeba překazit.

Švédská aktivistka se v posledních letech stala symbolem klimatických protestů mladé generace. Na akce po celé Evropě pomáhá přitáhnout pozornost médií, někdy přitom skončí i v rukou policie. Podobně jako v Londýně tomu tak bylo i ve Švédsku, Norsku či Německu. Letos dostala ve své rodné zemi již několik pokut za neuposlechnutí policie, naposledy minulý týden 4500 švédských korun (přes 9500 korun českých).

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

beda88 ( 18. října 2023 00:14 )

nuuuu, nejde se zeptat, co za svůj mladý život dokázala. je vysmátá, protože dobře ví, že jí nikdo nemůže dát pár facek, neboť jí sledují nonstop kamery. nějaká pokuta jí pro své sponzory vůbec nevadí. co na to říci? svět se řítí do (I).

fesak2 ( 17. října 2023 23:22 )

Proč nejde protestovat do Číny? Tam by jí hned zavřeli do blázince, ale na to ta slavná influencerka nemá odvahu.

Uživatel_5396214 ( 17. října 2023 22:30 )

TENTO RETARD MÁ BÝT DAVNO V KLECI ZOUFALOST ZOUFALÁ

ivana kollerova ( 17. října 2023 22:12 )

drazor ( 17. října 2023 19:53 )

Že by přijela na kole?

Zobrazit celou diskusi