Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Aktivistka Greta u soudu: Zaplatí několik tisíc za neuposlechnutí policie. S protesty ale nepřestává

Autor: ČTK - 
24. července 2023
17:04

Soud v Malmö dnes udělil pokutu švédské klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za to, že minulý měsíc během blokády ropného terminálu neuposlechla příkaz policie opustit místo. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na švédská média. Thunbergová uvedla, že je nevinná. Několik hodin po vynesení rozsudku se Thunbergová zúčastnila další protestní akce v přístavu, odkud ji policie násilím vyvedla.

Celosvětově známá aktivistka byla členem skupiny demonstrantů, kteří zablokovali silnici vedoucí do ropného terminálu ve švédském přístavu Malmö. Prokuratura ji obvinila za to, že odmítla uposlechnout policejní příkaz k opuštění místa.

Thunbergová přiznala, že se protestu zúčastnila a že neuposlechla policejní příkaz. Prohlásila však, že je nevinná a že jednala z nutnosti.

Video  Olga Menzelová: Není mi jedno, v čemu budou děti vyrůstat  - Vanessa Larsenová
Video se připravuje ...

„Jsme v mimořádné situaci“

„Mé činy jsou ospravedlnitelné,“ citoval ji list Sydsvenskan. „Domnívám se, že se nacházíme v mimořádné situaci, která ohrožuje životy, zdraví a majetek. Nespočet lidí a komunit je ohroženo jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém horizontu,“ dodala.

Soud Thunbergové nařídil zaplatit pokutu ve výši 1500 švédských korun (přes 3000 Kč) a dalších 1000 švédských korun (přes 2000 Kč) do švédského fondu pro oběti trestných činů. Výše pokuty se odvíjela od příjmů, které Thunbergová vykázala. Za neuposlechnutí policejního příkazu hrozí trest odnětí svobody až na šest měsíců.

„Nemůžeme zachránit svět tím, že budeme hrát podle pravidel,“ řekla Thunbergová novinářům po vyslechnutí rozsudku a slíbila, že „rozhodně“ neustoupí. Poté se společně s dalšími aktivisty vydala do přístavu v Malmö, odkud je po chvíli opět vyvlekla policie kvůli tomu, že zablokovali dopravu.

Ve světovou známost vešla Thunbergová už ve svých 15 letech, když se v roce 2018 posadila před stockholmský parlament, aby od švédských politiků požadovala důslednější ochranu klimatu. Mladá Švédka, která je hlasitou zastánkyní ukončení světové závislosti na energii z fosilních paliv, později inspirovala celosvětové ekologické hnutí, které se zasazuje o důraznější ochranu klimatu a životního prostředí.

 

Uživatel_5522193 ( 25. července 2023 06:41 )

Měli ji už dávno zavřít. Využili ji politicky, aniž si uvědomili že je gaga a rodiče kasírovali peníze 💰. Je to smutné 😥

asijo ( 25. července 2023 05:22 )

Místo pokuty zavřít na rok do samotky.

krapotkin ( 24. července 2023 22:19 )

A co takhle pětadvacet rákoskou na holou ?

XLADI ( 24. července 2023 21:38 )

Aťnede protestovat do číny, kde otvírají uhel elektrárny. Ale tam byse s nimi jamo v Evropě nemazali

hubaucpanakoblihou ( 24. července 2023 20:19 )

Naši Ďáblovu bibli nám ukradli Švédové. Prostě zločinecká země.

Zobrazit celou diskusi