Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Útok v Bruselu: Muž zastřelil dva švédské fanoušky, křičel „Alláhu akbar“. Zemřel v nemocnici

Aktualizováno -
17. října 2023
10:05
Autor: ČTK, Mii, simao - 
16. října 2023
21:19

Po střelbě v centrální části Bruselu zemřeli v pondělí večer nejméně dva lidé a jeden další utrpěl zranění. Belgická policie ho zneškodnila v bruselské čtvrti Schaerbeek, zemřel po převozu do nemocnice. Podle zpráv ze sociálních sítí útočil samopalem, svědci uvádějí, že křičel „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký). Podle premiéra Alexandra De Crooa je čin spojený s terorismem, úřady zvýšily stupeň varování před terorismem. Zároveň byl kvůli útoku předčasně ukončen večerní fotbalový zápas Belgie se Švédskem.

Vyšetřování se ujala federální prokuratura zabývající se teroristickými činy, uvedla agentura AFP. Belgie zvýšila stupeň varování před terorismem, napsal web Sudinfo.be. V Bruselu tak podle agentury AP nyní platí nejvyšší stupeň varování před terorismem, pro zbytek země pak druhý nejvyšší.

Střelba se podle médií ozvala kolem 19:15 SELČ u náměstí Sainctelette nacházejícího se asi kilometr severně od historického centra belgické metropole. Média s odvoláním na záběry z videa poskytnutého svědkem události uvádějí, že muž v oranžové vestě a helmě nejprve vypálil na člověka ve vstupním prostoru jedné z budov a pak střílel na lidi jedoucí v taxi.

Ujel na motorce

Podle svědků webu Sudinfo.be při činu vykřikoval heslo Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký). Poté ujel na motorce. Portál později s odvoláním na své zdroje napsal, že útočníka policie znala a vedla jej na seznamu potenciálních radikálů.

Policie v úterý zneškodnila útočníka v bruselské čtvrti Schaerbeek. Byl převezen do nemocnice. Událost potvrdila i belgická ministryně vnitra Annelies Verlindenová, ale totožnost dotyčného podle ní ještě nebyla ověřena. Ministryně dodala, že lékaři muže oživují.

Tunisan zemřel v nemocnici

Belgická prokuratura uvedla, že muž podezřelý z pondělního útoku v Bruselu je 45letý Tunisan, který v Belgii neúspěšně žádal o azyl. Po policejním zásahu a boji v nemocnici o život nakonec zemřel.

V bytě podezřelého, jeho okolí i poblíž místa ranního zásahu se našlo několik zbraní.

Dva mrtví fanoušci ze Švédska

Střelec podle prokuratury švédské fotbalové fanoušky, kteří nasedli do taxíku, cíleně sledoval na motorce. Když vystoupili v centru města, začal po nich střílet z poloautomatické pušky AR-15.

Mrtvými jsou fotbaloví fanoušci, kteří do Bruselu přijeli na kvalifikační zápas svého týmu s Belgií o postup na mistrovství Evropy. Podle švédské televize TV6 o přestávce zápasu švédští fotbalisté oznámili, že už do druhého poločasu nenastoupí, a belgický tým s tím souhlasil.

Macron: Islámský terorismus

„Právě jsem vyjádřil upřímnou soustrast švédskému premiérovi po dnešním večerním hrozivém útoku na švédské občany v Bruselu... Jako blízcí partneři bojujeme proti terorismu společně,“ uvedl De Croo na síti X.

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil útok za čin islámského terorismu a podle AFP hovořil o Evropě čelící „otřesům“. Švédský ministr spravedlnosti Gunnar Stromer mluvil podle agentury Reuters o hrozné zprávě a dodal, že Stockholm intenzivně zjišťuje podrobnosti. Útok odsoudila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Reagoval také český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Česko razantně odsuzuje teroristický útok v Bruselu. Myslím na rodiny dvou nevinných lidí, kteří při střelbě zemřeli. S terorismem musíme bojovat všemi možnými způsoby,“ uvedl.

Šířil videa, mstil se za muslimy

Belgická prokuratura sdělila, že nic nenaznačuje, že by útok souvisel s aktuální situací v Izraeli. Izraelské síly podnikají nálety na Pásmo Gazy po rozsáhlém útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael.

Muž podezřelý z útoku podle belgického serveru hln.be šířil na sociálních sítích video, ve kterém uvedl, že je členem Islámského státu. Chlubí se, že vraždil bezvěrce a že zastřelil dva lidi, aby „pomstil muslimy, a že žijeme a umíráme pro naše náboženství“.

Ve druhém videu, které podezřelý zveřejnil, uváděl, že zabil tři Švédy. Policie v noci na dnešek prohledala jeho poslední známé místo pobytu. Místo dnešního ranního zásahu policie je nedaleko místa bydliště podezřelého, píše Le Soir.

nadčasový MP ( 17. října 2023 15:06 )

U nás je prý nabízejí cukrouši na každé benzínce, psal zde někdo.

viho ( 17. října 2023 14:10 )

Policisté ho mohli "zneškodnit" mnohem dříve a bez vedlejších obětí prostě tak, že by ho posadili do nejbližšího letadla směr Tunisko a samozřejmě do ruky by mu dali účet za celý jeho nelegální pobyt, který platili daňoví poplatníci a tučnou pokutu navrch, aby ho nenapadlo se vracet. Takto dopadne každý slušný pracující člověk, který je v nějaké zemi nelegálně. Proč se tohle v Evropě nesmí u těch neslušných a čeká se, až si nelegální islamistický radikál pořídí arzenál zbraní a postřílí nevinné lidi?

fesak2 ( 17. října 2023 13:25 )

a hodit prasatům

Levsalonu ( 17. října 2023 00:36 )

Ne, máte to špatně, oni křičí Alláh u Snackbar.

Uživatel_5355958 ( 16. října 2023 23:00 )

Moje řeč.

Zobrazit celou diskusi