Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Invaze Pásma Gazy je na spadnutí, potvrdila izraelská armáda. Jak a kde na ni cvičili?

Aktualizováno -
14. října 2023
19:20
Autor: mav, lig, ČTK - 
14. října 2023
15:35

Izraelská armáda uvedla, že dokončuje přípravy na významnou pozemní operaci v Pásmu Gazy, píše zpravodajský web The Times of Israel. Armádní prohlášení podle něj uvádí, že se izraelské síly připravují na „rozšíření ofenzivy“ a „koordinovaný útok ze vzduchu, moře a po souši“. Izrael poslední týden Pásmo Gazy bombarduje poté, co na jižní Izrael minulou sobotu zaútočili ozbrojenci islamistického hnutí Hamás, zabili na 1300 lidí a přes 100 unesli. Izraelské nálety v Pásmu Gazy mají podle palestinských úřadů na svědomí 2200 obětí.

Izraelští vojáci jsou podle prohlášení armády rozmístěni po celé zemi a připravují se na „další fázi“ války s Hamásem, „s důrazem na významnou pozemní operaci“. Armáda také uvedla, že dokončuje odvod statisíců rezervistů a zajišťuje, aby měli potřebné vybavení.

Zahájení izraelské pozemní operace se obecně očekává, píše ToI s tím, že její začátek a rozsah závisí na řadě okolností, včetně evakuace palestinských civilistů ze severní části Pásma Gazy. List Haarec s odvoláním na armádu píše, že „pozemní manévr“ bude vyžadovat vstup „do srdce Gazy“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes navštívil vojáky na hranici s Pásmem Gazy a tázal se jich, zda jsou na „další fázi“ připraveni.

Cvičení v „Mini-Gaze“

Tankové boje na bitevním poli? Tak vypadaly války Izraele s arabskými nepřáteli v minulém století. Žhavější hrozbou dneška je asymetrický konflikt s teroristickým hnutím Hamás, jehož bojovníci i technika se skrývají v městské zástavbě, u civilních objektů a živých štítů. Už před lety si pro boj v ulicích izraelská armáda postavila svérázné cvičiště přezdívané Mini-Gaza.

„Pozemní vojenská operace v Gaze je na spadnutí. Vojáky čeká jeden z nejnáročnějších vojenských zásahů vůbec - boj v hustě obydlené zástavbě,“ tweetuje Irena Kalhousová z Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy. „Mini-Gaza má co nejvíce simulovat realitu, ve které budou brzy vojáci operovat - boj dům od domu, úzké uličky, tunely, otevřená prostranství.“

Cvičák vyrostl roku 2005 za v přepočtu 45 milionů dolarů (dnes to odpovídá víc než 1,5 miliardy Kč). „Výcvikové centrum pro boj ve městě (UWTC), které je považováno za jedno z nejmodernějších armádních zařízení na světě, se skládá z více než 600 jednotlivých objektů, které simulují autentické moderní arabské město. Mezi stavbami lze najít osmipatrové bytové komplexy, chatrče, školy, skladiště, veřejné budovy i tržiště,“ popisuje web izraelské armády.

„Při výcviku v UWTC se klade zvláštní důraz na jednu z největších výzev, kterou představují boje ve velkých městech a komunitních centrech: Na civilní obyvatelstvo, které žije v těchto městských centrech a které teroristé využívají jako lidské štíty,“ ujišťuje armáda. „Instruktoři centra se snaží minimalizovat škody způsobené civilistům, kteří se mohou zatoulat do prostoru bojů.“

Zobrazit celou diskusi