Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drama v centru Varšavy: Na památník vylezl muž a hrozil, že se odpálí. Policie ho zadržela

Autor: ČTK - 
14. října 2023
14:41

Policie ve Varšavě dnes uzavřela část centra poté, co na pomník věnovaný obětem letecké katastrofy z dubna 2010 vylezl muž a hrozil, že se vyhodí do povětří. Později z pomníku sestoupil. Na místě byli členové policejní protiteroristické jednotky, hasiči nebo ženisté.

Policisté muže zadrželi, řekl mluvčí varšavského policejního ředitelství Sylwester Marczak. Proč na pomník vylezl, není zatím jasné. Člověk v šedé mikině se zamaskovaným obličejem vystoupal na pomník na Pilsudského náměstí dnes dopoledne a postavil se na něj. Na zádech měl batoh a v ruce neurčený předmět. Lidé na sociální síti X z hotelu na kraji náměstí zveřejňovali videa toho, co se děje. K pomníku přijel vůz zásahových jednotek a policejní vyjednávač s mužem komunikoval přes megafon.

Při letecké nehodě u západoruského Smolenska 10. dubna 2010 zemřelo 96 lidí, včetně tehdejšího polského prezidenta Lecha Kaczyńského, polské první dámy, špiček armády a mnoha osobností veřejného života. Delegace mířila do nedaleké Katyně, aby uctila památku tisíců polských důstojníků zavražděných v roce 1940 sovětskou tajnou policií NKVD. Pomník připomínající schody do letadla byl odhalen na osmé výročí leteckého neštěstí.

V Polsku se v neděli konají parlamentní volby. V čele vládní národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), která se uchází o bezprecedentní třetí mandát pro vedení země, stojí Jaroslaw Kaczyński, bratr-dvojče zesnulého prezidenta. Jaroslaw Kaczyński k pomníku na Pilsudského náměstí každý desátý den měsíce nosí věnec, aby uctil památku svého bratra.

Celebrity-chachacha ( 14. října 2023 19:44 )

Pán De Bil .

Zobrazit celou diskusi