Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Vytváří falešné záběry smrti!“ Nebezpečné fake news skandálně obrací zvěrstva Hamásu v Izraeli

Autor: mav, lig - 
5. listopadu 2023
05:00

Jako už vleklá válka v Sýrii a nyní ta na Ukrajině, tak i konflikt Hamásu s Izraelem je válkou v přímém přenosu na sociálních sítích. Nechybí přestřelka dezinformací a fake news, podvrhy se dostávají k milionům lidí. Stojí za nimi jak přímí stoupenci palestinského terorismu, tak i například Rusko, jehož trollové jsou dlouhodobě důležitými pěšáky v nevyhlášeném konfliktu s USA a Západem.

Mladý chlapec v černém tričku leží v kaluži krve, nad ním je kamera a poblíž muž křičí pokyny. Vedle stojí dva muži v jarmulkách s lebkou a další v maskáčových uniformách odpovídajících Obranným silám Izraele. „Video ukazuje, jak se Izrael pokouší vytvořit falešné záběry smrtí,“ sdílel ho na X (Twitteru) ověřený uživatel. Nasbíral dva miliony zhlédnutí.

Klip je ve skutečnosti záběrem z natáčení palestinského krátkého filmu Prázdné místo, který se zaměřuje na prázdnotu po Palestincích, kteří uprchli kvůli izraelské okupaci. Nejprve se šířil na TikToku, ovšem tam už je nedostupný. Uživatel, který stojí za příspěvkem na X, později připustil, že klip mohl být použit vytržený z kontextu, píše The Guardian.

Karabach místo Izraele

Zdaleka to není ojedinělý případ. Od sobotního rána, kdy Hamás zaútočil na Izrael, se na sítích objevují dezinformace (záměrné šíření lží) a misinformace (nevědomé šíření), které zvyšují napětí po celém světě.

Rovněž dva miliony zhlédnutí nasbíralo na TikToku video tvrdící, že ukazuje vysoce postavené izraelské generály zajaté Hamásem. Ve skutečnosti to byly záběry z Náhorního Karabachu, kde po svém vítězství Ázerbájdžánci zatkli představitele separatistické vlády. I tento klip z TikToku už zmizel.

Na Twitteru se zase ohromnou rychlostí šířil zfalšovaný dokument o americké zahraniční pomoci Izraeli.

Joe Biden prý odklepnul osm miliard dolarů (185 miliard Kč). Falsifikátoři použili skutečné memorandum Bílého domu z července, posílající 400 milionů Ukrajině. „Zástupce Bílého domu potvrdil, že dokument je falešný,“ píše server NBC News.

Podvrh ovšem převzala některá online média bez ověřování, a tak se zprávy o údajných osmi miliardách objevovaly při googlování americké pomoci Izraeli.

Rusko dezinformace šíří dlouhodobě – jak trollové pod pseudonymy, například z „trollí fabriky“ Jevgenije Prigožina, tak i oficiální představitelé režimu Vladimira Putina.

„No, kámoši z NATO, to jste fakt schytali, co? Zbraně předané nacistickému režimu na Ukrajině jsou nyní aktivně používány proti Izraeli,“ tweetoval v pondělí exprezident Dmitrij Medveděv, nyní místopředseda ruské bezpečnostní rady.

Další video, na němž Hamás údajně děkuje Ukrajině za prodej zbraní, které hodlá použít proti Izraeli, zveřejnil účet X napojený na žoldáckou Wagnerovu skupinu. I díky sdílení od krajně pravicových účtů v Americe ho vidělo přes 300 tisíc lidí. Od té doby bylo zhlédnuto více než 300 000krát a zesíleno krajně pravicovými účty z USA.

Na sítích se také šířilo video s logem a grafikou BBC odvolávající se na údajnou investigaci týmu Bellingcat pašování zbraní z Ukrajiny k Hamásu. „Tlačí ho ruští uživatelé sociálních médií. Není jasné, zda jde o dezinformační kampaň ruské vlády, nebo o snahu jednotlivců, ale je to stoprocentní podvrh,“ tweetoval zakladatel renomovaného Bellingcatu Eliot Higgins.

O zpronevěře západních zbraní dodaných na Ukrajinu nejsou důkazy – alespoň k takovému závěru dospěl v únoru generální inspektor Pentagonu. Ukrajinská rozvědka ovšem tento týden obvinila Rusko, že „trofejní“ západní zbraně zabavené z bojišť na Ukrajině předalo Hamásu, aby podkopalo západní podporu Kyjeva.

Jiní stoupenci konspiračních teorií zase tvrdí, že masakr v kibucu Kfar Aza nespáchali teroristé Hamásu, nýbrž izraelští vojáci několik hodin po nich. „Když si projdete propalestinské účty na Instagramu a TikToku, je zřejmé, že již probíhá koordinovaná snaha o diskreditaci těchto zvěrstev. Na webu se objevovalo vše od přímého popírání až po tvrzení, že to provedli Židé sami,“ napsal na webu Daily Mailu David Patrikarakos, válečný zpravodaj a autor knihy o sociálních sítích v kontextu války.

„Nenechte se mýlit, bude to účinné. Hamás ví, že existuje jádro jeho příznivců, kteří uvěří každé jeho lži a pomohou relativizovat každý jeho hřích – bez ohledu na to, jak groteskní a očividný je. Velká část světa je až příliš ochotná věřit tomu nejhoršímu o proradných Židech a jejich údajných sponzorech – Západu. Antisemitští fanatici, kteří tento útok naplánovali a kteří se vyžívají v bezdůvodném a závratném násilí, jež jejich vrazi rozpoutali, to vědí až příliš dobře,“ píše Patrikarakos.

Konspirační teorie jsou podle něj „největším přítelem Hamásu“. A čím brutálnější masakr způsobí teroristé v reálném světě, tím pro ně lépe. „Hamás ukázal, že zlepšil sofistikovanost svých překvapivých útoků, ale také něco mnohem, mnohem horšího. Poučili se z teroristické příručky Islámského státu. Cíl je jednoduchý: vyprovokovat Izrael k co nejbrutálnější odvetě, která zase může vyprovokovat Írán a další k zásahu v jejich prospěch.“

Video  Vrazi z Hamásu unesli Němku z festivalu: Svlékli ji, mučili a fotili se s jejím tělem.  - Sociální síť X
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi