Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dva turisty z Izraele zabili u památek v Egyptě, zemřel i průvodce. Střílel policista?

Autor: ČTK - 
8. října 2023
12:54

Dva turisté z Izraele a jejich egyptský průvodce dnes byli zastřeleni v egyptském městě Alexandrie. Uvedlo to izraelské ministerstvo zahraničí, které tak potvrdilo předchozí informace z médií. Podle lokálních médií byl útočníkem egyptský policista, který byl po incidentu zadržen. Je to první podobný útok na Izraelce v Egyptě za několik desetiletí, uvedla agentura Reuters.

Místní média uvedla, že policista zahájil palbu na izraelské turisty. Podle televizního kanálu Extra News se útok stal v místě Pompeiova sloupu, známé antické památky, zraněna byla ještě další osoba.

Dnešní útok přišel v době výrazného napětí v regionu poté, co v sobotu jednotky radikálního hnutí Hamás začaly ostřelovat izraelská města a vnikly na izraelské území. Izraelská vláda oznámila, že země je ve válce a že její reakce v Pásmu Gazy, které Hamás ovládá, bude velmi tvrdá.

Egypt uzavřel se sousedním Izraelem mír již před desítkami let a dlouhodobě působí jako prostředník v izraelsko-palestinském konfliktu. Mnoho izraelských turistů navštěvuje Egypt, zejména Sinaj, kam se mohou dostat autem.

V posledních letech také země zahájily přímé letecké spojení mezi Tel Avivem a egyptským přímořským letoviskem Šarm aš-Šajch. Protiizraelské nálady jsou však v Egyptě stále vysoké.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Krásy egyptské Taby, Sinaje, Jeruzaléma a města Petra  - Adam Jaroš
Video se připravuje ...

ivana kollerova ( 8. října 2023 17:40 )

kdyby palestinci vynalozili tolik usili na praci, jako ve vyrobe zbrani a bomb, budou nejbohatsi na svete. ale oni maji jen jedinou metu: vrazdit a vyvrazdit.

Zobrazit celou diskusi