Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češka Nikol v Izraeli: Strach z únosů! Hamás vedle důstojníků unáší i ženy, děti a seniory

Autor: ČTK, simao - 
7. října 2023
19:43

Masivní útok teroristů z palestinského Hamásu na Izrael provází také zprávy o únosech Izraelců. Češka Nikol Cohen popsala České televizi, jak se nyní atmosféra v Izraeli změnia. Do nitra země pronikají komanda Palestinců, přibývá přitom i únosů izraelských vojáků, ale také civilistů do Pásma Gazy. Teroristé se převlékají třeba za izraelské policisty, následně své oběti unesou, říká Češka.

Radikální hnutí Hamás dnes spustilo rozsáhlý útok s využitím tisíců raket z Pásma Gazy na jih Izraele. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že jeho země je ve válce.

„Novinkou je, že nejsou jenom střely, ale jsou tu teroristé, kteří pronikají od hodiny k hodině hlouběji do vnitrozemí našeho státu a počty unesených jdou nahoru. To je úplně jiná dynamika té atmosféry,“ uvedla pro Českou televizi Češka Nikol Cohen, která žije v Izraeli a živí se jako průvodkyně.

„Už máme i zprávy, že teroristé se převlékají jako izraelští vojáci, mají uniformy, jak policie, tak vojska a předstírají, že jsou na naší straně, klepou vám na dveře a když jim otevřete, tak vás unesou. Ta čísla už teď jsou vysoká,“ dodala Češka.

Rukojmí v podzemních tunelech

Boje s ozbrojenci, kteří pronikli již nejen do pohraničních komunit, pokračují a množí se další další informace o tom, že útočníci berou Izraelce jako rukojmí a unáší je do Pásma Gazy.

Abú Ubajdá, mluvčí Brigád Kásam, ozbrojeného křídla Hamásu, uvedl, že rukojmí jsou na „bezpečných místech“, částečně i v podzemích tunelech, které bojovníci využívají. Hamás vedle toho zveřejnil video, které podle něj ukazuje zajaté izraelské vojáky. 

Živé štíty?

Hamás vedle vojáků unáší izraelské civilisty, staré lidi, matky a děti, uvedl německý deník Bild, zatímco jedna z Izraelek v izraelské televizi zoufá: „Mají mého otce.“ Podle Bildu je může použít jako lidské štíty kvůli protiútoku izraelské armády.

Palestinští bojovníc zajali velké množství izraelských rukojmí, včetně armádních důstojníků, řekl stanici Al-Džazíra Sálih Arúrí, druhý muž v hierarchii vedení hnutí Hamás.

Deník The Guardian s odkazem na izraelská média napsal, že Palestinci drží rukojmí na několika místech v Izraeli a také v Pásmu Gazy. Podle listu Haarec se nyní vyjednává o propuštění zadržených civilistů například v kibucech ve městech Beeri a Ofakim na jihu Izraele.

Stanice Channel 12 potvrdila, že jedním z míst, kde zřejmě palestinští bojovníci drží rukojmí, je kibuc Beeri. Desítky dalších izraelských civilistů a vojáků zřejmě skončily na území Pásma Gazy.

Žádají propouštění spolubojovníků

Podle Arúrího Hamás drží tolik rukojmích, že může přimět Izrael k propuštění všech Palestinců, kteří jsou nyní v izraelských věznicích. Počet ale neupřesnil.

„Všechna rukojmí, jež jsou v rukou odbojových organizací, budeme držet až do doby, kdy z izraelských věznic vyjdou všichni naši vězni,“ uvedl podle deníku Haarec mluvčí skupiny Islámský džihád, která působí na okupovaném Západním břehu Jordánu. „Každý propuštěný z naší strany bude mít svou cenu,“ dodal.

Izraelské úřady o rukojmích oficiálně neinformují, média ale zveřejnila množství výpovědí svědků, kteří pohřešují své blízké a mají informace, že je odvlekli palestinští radikálové, napsal list The Times od Israel. Stanice Channel 12 například hovořila s mužem, který tvrdí, že na videích z Gazy poznal svou ženu, dvě malé děti a tchyni. Podle něj je ozbrojenci Hamásu unesli z kibucu Nir Oz.

Izraelci únosy oficiálně potvrdili

Izraelská média už dříve během dne zveřejnila videozáznamy, které podle nich ukazují, jak ozbrojenci odvážejí a odvádějí Izraelce. Mluvčí armády Daniel Hagari posléze potvrdil, že Palestinci drží izraelská rukojmí i zajatce z řad příslušníků ozbrojených sil.

Podle něj tím Hamás spáchal válečný zločin. Stanice BBC uvedla, že situace s rukojmími představuje pro Izrael „černý scénář“, protože Palestinci nyní mají v rukou silnou vyjednávací páku.

Izraelská noční můra

„Pozemní infiltrace do Izraele je něco nového a pokud se potvrdí to, o čem se mluví, že se Hamásu podařilo odvléct do Gazy nějaké rukojmí, tak ten konflikt bude mít dlouhé a nepříjemné pokračování, protože to je pro Izrael absolutní noční můra. Takže nepůjde jenom o výzbroj, ale i o to, že by nějací Izraelci mohli být skutečně vězni Hamásu. Izraelskou stranou to potvrzeno nebylo, Hamás se tím vychloubá na sociálních sítích,“ uvedla v sobotu odpoledne pro CNN Prima News česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová.

V minulosti Izrael opakovaně přistoupil k výměně svých občanů za zadržované Palestince. Asi nejznámějším příkladem byla výměna vojáka Gilata Šalita za více než 1000 vězněných Palestinců v roce 2011. Šlo o největší blízkovýchodní výměnu vězňů za více než čtvrt století.

Video  Život Jásira Arafata: terorista, nebo mírotvorce?  - Videohub
Video se připravuje ...

Petr Kolar ( 8. října 2023 00:40 )

Je ciste rozhodntim pani Nikol, ze zije ve state co podporuje terorismus a bezpravi. Nesmi se pak divit, ze nekteri Palestinci teror oplaci terorem.
Izrael desitky let zabira pudu, dela teroristicke utoky v Gaze ci Palestine, bombardovani skol, nemocnic ci obytnych domu jim nedela problem, ani zabijeni neozbrojenych deti. Ano, uz nekolikrat se vuci teto "politice pevne ruky a rizene chudoby" v Palestine ozvalo nekolik elit Izraele, ale jako vsude, aby byl politik zvolen, tak jde na ruk vetsine a ta chce teror vuci Palestincum. Gaza neni desitky let nic jineho nez obrovnske gheto, gheto co behem 2 sv. valky bylo ve Varsave nebo Terezine. Statni propaganda od malicka uci deti k nenavisti vuci Palestincum (kam se hrabou komunisti s averzi vuci USA v obdobi socialismu).
Jake to prekvapeni ze nasili plodi dalsi nasili. Vlada pevne ruky nikde dlohodobe nefunguje a co politika Izraele zasele to dnes sklizi. Bohuzel to odnesou jako vzdy nevinni civiliste na obou stranach.

Petr Janák ( 7. října 2023 21:35 )

Zločinci: Izraelské nálety v Pásmu Gazy zabily nejméně 232 lidí a zranily dalších víe než 1600 lidí.

Podle americké diplomatické depeše z roku 2008, zveřejněné serverem WikiLeaks, usiloval Izrael o to, aby byla ekonomika v Gaze „stále na pokraji kolapsu“

V roce 1998 bylo na jihozápadním okraji Pásma Gaza otevřeno Letiště Jásira Arafata, které bylo v provozu do roku 2000. V roce 2001 izraelské letectvo zničilo radarovou stanici a řídicí věž. Dráha byla zničena izraelskými buldozery v roce 2002.

Proti Pásmu Gaza je od roku 2007 ze strany Izraele uplatňována pozemní, námořní a vzdušná blokáda. Blokáda je z humanitárních důvodů kritizována ze strany OSN a různých lidskoprávních organizací

Takže Izraelcům netleskám a co se nyní děje, tak se nedivím.

Teroristi.

Pásmo Gazy patří Palestincům:

Mezinárodním společenstvím je považováno za součást státu Palestina, kam kromě Pásma Gaza patří i Západní břeh Jordánu.

Prezident Pavel je pro zrušení práva veta členům EU a pro to, aby do EU vstoupila Ukrajina a další státy (Balkán).

To znamená, že bysme ztratili svoji suverenitu, o nás by rozhodovali Francouzi a Němci.

Peníze které nyní od EU bereme, by se stoply a šly do Ukrajiny a na Balkán. A my bysme do EU jen platili.

A když je kolem toho rozruch, tak se začne vysvětlovat, že to je jen návrh a téma k diskuzi. Ano. Ale cíl je tím současně daný.

Špíny všivé kolaborantské.

proč to ti kolaboranti dělají, když je platí Česká republika, proč pracují ve prospěch cizích zájmů cizích mocností?

Cholery smradlavé.

Zobrazit celou diskusi