Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dovolenkový ráj Čechů zahalil toxický dým: V Chorvatsku hoří továrna na výrobu plastů

Autor: ČTK - 
4. října 2023
20:35

Kvůli mohutnému požáru ve výrobně plastů na východě Chorvatska se dnes z této části země šíří oblak toxického dýmu, který přiměl úřady doporučit lidem nevycházet ven. Silný vítr navíc žene mrak černého dýmu z města Osijek na jih a podle místní samosprávy může způsobit ekologickou katastrofu. Informovaly o tom světové agentury.

Hořet začalo dnes ráno v továrně firmy Drava International, která v areálu v Osijeku vyrábí plastové obaly. Oheň se brzy přesunul do skladu chemikálií používaných při výrobě. Podle hasičů za chvíli hořela většina uskladněných plastů, což velmi komplikovalo hašení. Tři hasiči byli při zásahu zraněni, z toho jeden vážně, uvedla chorvatská televize HRT. Během odpoledne nebyl požár podle hasičů stále pod kontrolou.

Místní úřady varovaly lidi, aby nevycházeli z domovů. Některé školy dnes zůstaly zavřené.

„Naše děti nemohou chodit do školy, ten kouř je karcinogenní," řekl podle agentury Reuters župan oblasti Osijek - Baranja Ivan Anušić. Podle něho je za požár odpovědná firma, která porušila pravidla a zanedbala své povinnosti. „Vznikla tím ekologická katastrofa, která zasáhne celý region i některé okolní," dodal rozhněvaný politik, podle něhož mohou toxické látky ze vzduchu ovlivnit i kvalitu vody.

Firma se podle dostupných informací k požáru zatím nevyjádřila.

krapotkin ( 5. října 2023 00:56 )

Nějak se nám ty dovolenkové ráje ruší. Někde jsou hladoví kapříci, jinde ochutnávají turistky želvičky, na plážích je kakání a hadíci, jinde zase ohýnky.

Zobrazit celou diskusi